De ce este indicat un test de efort inainte de practicarea unui sport: "Apropo de persoanele care vor sa slabeasca"
Un test de efort este o procedura obligatorie daca vreti sa aflati in ce stare se afla propria inima. Atata vreme cat, in repaus, toate celelalte examinari pot arata perfect. In realitate, lucrurile pot sa fie mai putin stralucite.
Testul de efort nu este util doar in cazul afectiunilor cardio-vasculare.
Va poate ajuta sa aflati inclusiv gradul de mobilizare la care trebuie sa ajungeti pentru a arde...grasimile depuse inestetic. Si nu doar sa munciti fara sa slabiti, suferind in acelasi timp...inutil de foame.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
George alearga in timpul liber. Parteneri ii sunt, de multe ori, colegii. Un test de efort i-a spus pana unde poate forta, in timpul antrenamentului.
Vorbim insa despre un test care detecteaza bolile cardiace si pulmonare existente, chiar daca electro-cardio-grama arata normal. Spre exemplu, astuparea partiala a unui vas de sange - ateroscleroza - poate fi descoperita in acest mod.
Datele despre capacitatea cardiaca si cea respiratorii mai dau un reper important. Nivelul de efort pe care organismul trebuie sa-l atinga...ca sa slabiti.
Dr. Nora Toma, medic primar cardiolog: "Apropo de persoanele care vor sa slabeasca si se reped la sala si cred ca, daca vor face un efort maximal pana la epuizare acesta e cel bun. Gresit. Prin acest test vedem ce tip de efort face pacientul fara sa se pune in pericol, un efort in sistem aerob. Prin acest tip de efort resuseste sa slabeasca, sa isi creasca debitul cardiac si sa fie un om sanatos."
Efortul AEROB asadar este unul moderat, diferit de la o persoana la alta. In timpul lui, preia din depozitele de sub piele, dar si dintre organe, grasimea.
Dr. Serban Damian, medic nutritionist: "Celulele adipoase incep sa elibereze triglyceride in sange, pe care mai departe organismul le foloseste ca energie in structurile musculare."
La polul opus gasim efortul ANAEROB. Intens si perceput, in mod gresit, drept benefic.
Dr. Nora Toma, medic primar cardiolog: "In efortul anaerob este un exces de acid lactic care e toxic pentu muschii striati- cei a membrelor, cat si ai muschilor cardiac. Trebuie sa evitam sa facem efort in anaerob, deci sa nu trebuie sa fortam, pentru ca pe termen lung acumulare de acid lactic e toxic."
Cu alte cuvinte, efortul mare este toxic. Stiti asta daca va dor muschii - asa-numita febra musculara. Nimic altceva decat acumulare de acid lactic. Acest tip de efort consuma preponderent zaharul si nu grasimile din sange. Nu veti slabi.
Recomandam, asadar, testarea inainte de a va decide asupra unui program de sport.
Veti primi date vitale despre inima si plamani. Si va veti sti limitele fizice.