De ce este indicat să ne palpăm frecvent glanglionii în zona gâtului

Ultima actualizare: 09-03-2020 11:21

Ne palpăm glanglionii în zona gâtului, axilă, ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Vedem împreună cu un medic specialist, de ce e indicat să facem acest exercițiu de auto-control... la duș.

De-o parte şi de alta a gâtului, sub mandibulă, în axilă, ori inghinal, găsim reţele de ganglioni prezente tot timpul. Ganglionii devin reactivi când în zona apare un agent infecţios.

Limfocitele T şi B, părţi ale sistemului imunitar sunt descărcate în circulaţie şi apoi re-circulă în ganglioni. Se întâlnesc cu microbii în ganglioni şi începe lupta. Ganglionii se măresc. Şi se pot palpa.

Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog la Spitalul Colentina: Sunt mobili, nu sunt foarte tari când punem mâna noi sau copilul."

Ganglionii reactivi la infecţii sunt ovalari, paraleli cu tegumentul. Nu bombează. Infecţiile la dinţii din partea inferioară determină glanglionii înalt reactivi.

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: "În zona asta sunt nişte spaţii biologice date de nişte fascii şi acolo poate să ajungă puroiul de la măsea şi ca să eliberezi puroiul se taiele efectiv şi se pătrunde în spaţiul respectiv."

Ganglionii scad în câteva săptămâni după ce este învinsă infecţia. Tot măriri de volum glanglionar produc şi bolile parazitare, de la animalele de companie.

Medicul trebuia să vă evalueze şi ecografic dacă ganglionii bombează pielea. Prin ecografie de părţi moi.

Ecografia de părţi moi sugerează dacă ganglionii s-au modificat ca urmare al unei proces malign din zonă. Spre exemplu, în cazul unei tumori în sân, ganglionul santinela din axila e sugestiv pentru proces.

În acest caz, se face puncţie – biopsie. Iar dacă medicul hematolog suspicioaneaza o boală a sistemului limfatic va cere o biospia întregului ganglion. Aceasta ca să vadă toată arhitectura celulară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!