De ce este importanta vitamina D pe timpul iernii. 90% dintre romani au carente in aceasta privinta
Mergem in laboratorul de fizica pentru un experiment inedit: vedem complicatele relatii dintre razele ce inunda pamantul pe timpul zilei. Si aflam ce inseamna nivelul scazut de ultraviolete B din timpul iernii in toate retelele metabolice din organism.
Profesorul Octavian Micu studiaza gaurile negre din Univers. E as in radiatii solare, cele mai multe invizibile pentru ochiul uman. Pe o scara crescatoare a energiei, avem undele radio, microundele, infrarosiile si lumina, singura pe care o percepem. Mai puternice decit lumina, dar invizibile, sunt ultravioletele. Ajung pe pamin doar UVA si UVB. Mai exista o categorie, UVC, complet retinute insa de atimosfera. De aceste raze, depind sistemele metabolice umane.
Profesor Octavian Micu, institutul de stiinte spatiale: “Energia purtata de fotonii din UVA e mai mica decit energia purtata din spectrul UVB, dar ajunge mai putina radiatie UVB pe pamant decat UVA”.
Ceea ce spune fizicianul e ca energia purtata de UVA devine mai putin periculoasa. Dermatologii se tem insa tocmai de aceste radiatii, asociate cu boli grave ale pielii. Cantitatea ultravioletelelor emise de soare este aceeasi si vara si iarna. In decembrie, spre exemplu, razele lovesc pamintul intr-un unghi foarte inclinat, iar puterea le scade. Asta inseamna ca nu exista suficiente mijloace pentru organism sa produca autonom vitamina D.
Ultravioletele B se transforma, in pielea umana, in vitamina D. Activarea ulterioara are loc la nivel hepatic si la nivel renal. De ce e atit de important soarele pentru fiecar celula umana? 800 de unitati zilnic foloseste sistemul imunitar. Ca sa reduceti racelile in sezonul rece aveti nevoie de aceste molecule. Tot vitamina intervine in activitatea inimii si a pancreasului. Deficitul e asociat cu rezistenta crescuta la insulina, faza premergatoare diabetului.
Dr. Ana Maria Dumitrescu, medic dermatolog: “Ca valoare a vitaminei D, dintre cei foarte multi carora le-am cerut analiza, doar 2-3 aveau valoare normale ale vitaminei. Deci 90% dintre oameni au carente de vitamina insuficienta conform cu criteriile actuale”.
Iarna, dar si vara, chiar daca va expuneti nelimitat la soare, corpul isi auto-limiteaza productia. O zi prelungita de plaja, fara protectie, va produce mai degraba arsuri, nu neaparat suficiente vitamine.
Pentru a compensa, apelam, evident, la hrana. Zece micro-grame de vitamina D pe zi - asa suna recomandarea. Opt dintre ele pot fi luate din o suta de grame de peste gras. Hering, apoi, sardine, somon ori cod.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: “Daca nu se poate zilnic din diverse motive, macar de 2 sau de 3 ori pe saptmana. Cantitatea normala, 100 de grame de peste, ne asigura un minim de vitamina D”
Cu o lingurita de ulei... crud deasupra pentu o cantitate optima si un galbenus de ou, la alta masa. Vitamina D este stocata si transportata de particule grase. Aceasta insemna ca, daca prajiti pestele sau il preparati la cuptor o distrugeti. Pestele la abur e o solutie. Sau cel crud afumat.
Dr Cristina Balanescu: “Vitaminele care ne vin din alimentatie sunt mult mai bine absorbite si procesate in organism decit vitaminele pe care le luam din picaturi de sinteza”.
La varsta adulta, oricine are nevoie de o dozare din sange de vitamina D. Rezultatul arata cit puteti sa sintetizati singuri. La deficit, se impun suplimentele medicamentoase.
Acest bebelus are 7 luni. Se pregateste sa faca primii pasi. Pana pe la 15 ani va avea nevoie, chiar daca sta la soare si maninca peste gras constant, de doua picaturi de vitamina D medicamentoasa. Din noiembrie pina in mai. Cu mare bagare de seama insa!
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: “Unul din semnele intoxicatiei este lipsa poftei de mincare. De exemplu, in loc da-I dau copilului 2 picaturi, ii dau 8 picaturi vine mama si-mi spune nu mai maninca.. A luat vitamina D? Da, am vrut sa-i dau eu mai mult, in loc sa-i dau 4 picaturi, i-am dat 8, ca asa am vrut eu!”
Intoxicatia cu vitamina D poate determina leziuni la nivelul rinichiului.
Sursa: Pro TV
Etichete: dermatolog, Vitamina D, soare, peste, intoxicatie, iarna, radiatii,
Dată publicare:
05-12-2015 11:33