Motivul pentru care nu e bine sa le dai pastile cu vitamine si minerale copiilor. Verdictul specialistilor
Parintii ingrijorati ca cei mici nu mananca se grabesc sa apeleze la combinatii de vitamine si minerale. De cele mai multe ori, un astfel de complex nu are niciun efect. Lipsa poftei se trateaza, in primul rand, cu un diagnostic corect.
Americanii au venit in anii '60 cu ideea ca nutritia poate fi conjugata stiintific. Iar hrana poate fi inghitita sub forma de tableta. Pastile cu vitamine, minerale si proteine, in loc de mincare. Pentru efecte cosmetice sporite!
Logica acestor inventii comerciale este distrusa chiar de catre natura. Spre exemplu, stie toate lumea ca luati vitamine dintr-un mar. Le folositi doar daca sunt integrate in structurile biologice complexe ce exista in interiorul fructului. Nu si daca vin sub forma sintetica, izolata in laborator.
Dintre toate vitaminele de sinteza, preparatele ce contin vitaminele D ori A pot conduce la intoxicatii. De la nastere si pana in perioada adolescentei, cei mai multi medici recomanda aport suplimentar de vitamina D. Nu depasiti doza!
Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: “Unul din semnele intoxicatiei este lipsa poftei de mancare. De exemplu, in loc sa-i dau copilului 2 picaturi, ii dau 8 picaturi, vine mama si-mi spune nu mai mananca.”
Intoxicatia cu vitamina D determina leziuni la nivelul rinichiului. Copilul are nevoie de internare intr-o sectie de toxicologie. Vitamina A are, de asemenea, potential periculos in doze mari, luate din medicamente.
Si alimentatia mono-aliment excesiva poate fi toxica.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: “Am avut un copil care venise, era galben tot. Am inceput sa o cautam, nu reuseam sa-i gasim nimic. Si unul dintre parinti spune - mananca o galeata de morcovi pe zi.”
Suplimentele alimentare cu vitamine si minerale se iau, la nevoie, doar la recomandarea medicului. Si neaparat in cantitatea recomandata de specialist! Medicii cu experienta spun ca lipsa poftei de mancare in cazul celor mici spre exemplu, NU se trateaza cu un complex cu vitamine, ci, in primul rind cu un diagostic corect.
"Un mar pe zi si doctorul nu va veni" este sintagma invatata la gradinita. Toti nutrientii din acel fruct vin impachetati in structuri bio-chimice complexe, inventate de natura. Multe, nedescifrate de catre oamenii de stiinta. Doar incluse in ACESTE structuri, vitaminele si minerale au valoare pentru corpul uman.
Dr Mihaela Bilic, medic primar nutritie: “O alimentatie sanatoasa insemna o alimentatie diversa si bazata pe mancare, nu pe suplimentele nutritive. In alimente substantele nutritive nu sunt numai impreuna, dar se si potenteaza.”
Luam exemplul vitaminei D. Absorbtia perfecta se face doar cu sprijinul vitaminelor A, C al fosforului si al calciului. Toate se gasesc, in proportii ideale, intr-un cubulet de unt de 10 grame.
Dr Mihaela Bilic, medic primar nutritie: “Nu trebuie sa ne propunem noi sa devenim oameni de stiinta si nici nutritionsti, mancarea prezenta in natura este construita echilibrat. Ceea ce luam dintr-o tableta va fi intotdeuna inferioara ca eficienta.”
Orice capsula vine la pachet cu excipienti chimici, care sunt un stres pentru organism.