“Copacul lui Dumnezeu”, adus din Himalaya la Buzau. Ce proprietati miraculoase are planta
Arborele vietii sau ''Moringa'', dupa denumirea stiintifica, va creste de acum, si in Romania. Aceasta planta este extrem de pretioasa pentru ca putem sa folosim de la ea totul, de la radacina pana la, ultima frunza.
"Copacul lui Dumnezeu" sau "cel care nu moare nicioada", Moringa Oleifera este vazut de mii de ani ca un aliment de locuitorii din zonele inalte ale Himalayei. Ii apreciaza in egala masura: frunzele, pastaile, semintele, fructele si radacina.
Moringa are de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de patru ori mai multa vitamina A decat morcovii si 4 ori mai mult calciu decat laptele. In plus, are de 3 ori mai mult potasiu decat bananele, de 3 ori mai multa vitamina E decat migdalele si de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
De asemenea, in substantele pe care le secreta planta au fost identificati aproape 100 de nutrienti, si 46 de antioxidanti dar si componente anti-inflamatorii. Moringa se cultiva pe suprafete mari in India, Thailanda, Filipine, Taiwan, America Centrala, Caraibe, Africa sau Hawaii.
Specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau au reusit sa aduca planta si in Romania. Ei afirma ca poate fi cultivata ca planta anuala in camp sau planta perena in spatii protejate. Specialistii spun si ca Moringa poate in inlocui carnea in alimentatie pentru ca este foarte bogata in aminoacizi.
Frunzele de moringa pot fi preparate in tigaie cu ulei de masline si putin usturoi iar gustul este apropial de cel al spanacului. Si florile arborelui se mananca si au un gust asemantor cu cel al ciupercilor. Radacinile pot fi utilizate sub forma de pudra, in loc de condimente sau la prepararea ceaiurilor.
Si, pentru ca vorbim de o planta "minune", semintele de moringa, strivite, pot purifica apele murdare. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza apei nesigure si a conditiilor precare de igiena.