O arsura solara nu se vindeca niciodata. Cum se produce acest fenomen si cat de vulnerabili sunt copiii la radiatiile UV

Ultima actualizare: 01-08-2016 07:24

In timpul expunerii la soare secretati endorfine. Sunt substante care va fac sa va simtiti perfect. Din acest motiv e simplu sa stati prea mult in razele fierbinti. In cea mai periculoasa situatie se gasesc cei mici.

Ultravioletele din soare, dar si razele infrarosii - caldura mai exact - intra direct in vasele de sange. In cazul copiilor, aceste vase din piele sunt situate foarte aproape de suprafata. Iata deci unul dintre motivele pentru care cei mici trebuie feriti de soare. Astfel de arsuri sunt retinute toata viata de catre pielea umana.

Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Am avut un copil care a fost si ras in cap si dus la mare si lasat o zi intrega si a venit cu arsura de gradul doi de la aceasta iradiere."

O palarie pe cap, indiferent ca mergeti la mare sau la munte, este recomandata de catre medici adultilor si declarata obligatorie in cazul celor mici.

Soarele determina edem cerebral, mai exact cresterea in volum a creierului. Se manifesta prin stare generala proasta, cu varsaturi in jet. Necesita tratament de urgenta in spital, dar arsura solara in copilarie poate avea efecte periculoase pe toata viata. Aceasta deoarece pielea umana retine toate evenimentele traumatice produse de soare.

Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Copiii au celulele inca in formare, inca in dezvoltare si arsura asta solara, deformarile celulare care se produc de timpuriu, in loc sa faca un melamon la 80 de ani, il faci la 15 ani, despre asta este vorba. Ard mai repede, strica mai repede echilbrul celular si dezvolta mai repede complicatiile arsurii solare."

Arsura solara poate produce cea mai grava boala a pielii – melanomul. Mai exact, cel mai agresiv tip de cancer dintre toate cele cunoscute. Si din acest motiv pe orice crema solara scrie sa nu expuneti copiii mici intre orele 11-16, chiar cu protectie.

Pe de alta parte, ultravioletele din soare dar si razele infrarosii, caldura mai exact, intra direct in vasele de sange. In cazul copiilor aceste vase se gasesc in suprafata pielii.

Dr. Luminina Marinescu, medic primar dermatolog: "Incalzirea exagerata face ca vascularizatia sa creasca riscul de arsuri, de arsura solara. E mult mai mare tocmai din cauza acestei expuneri directe a plexului vascular la ultraviolete."

O arsura solara nu se vindeca niciodata, decat in suprafata. Probabil ati suferit cel putin una si nu puteti sa dati timpul inapoi, dar puteti sa mergeti la medicul dermatolog, doar pentru control, o data la sase luni. Atat de des pentru ca vorbim despre organul cel mai agresat de catre mediul exterior.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO