Spalatul corect al mainilor poate reduce si cu 70% numarul infectiilor. Pericolul pe care il ascund inelele

Ultima actualizare: 08-06-2016 06:56

Cand va spalati mainile nu uitati sa igienizati si inelele, contin cea mai mare concentratie microbiana. Actiunea reduce cu pana 70% numarul infectiilor digestive si respiratorii.

80% din bolile infectioase se transmit prin intermediul mainilor murdare. Spalatul acestora este o actiune profilactica mai importanta decat administrarea vitaminei C sau a altor antioxidanti, naturali sau artificiali. Cand va spalati mainile, igienizati-va si inelele. Sunt considerate printre cele mai murdare obiecte.

Spalatul mainilor este o actiune profilactica mai eficienta impotriva gripei si a virozelor respiratorii decat administrarea vitaminei C sau a altor anti-oxidanti. De asemenea reduce cu 70% infectiile digestive. Folositi sapun lichid combinat cu substante emoliente in defavoarea celui solid.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Sapunul nu este steril, nu inseamna ca sapunul daca este detergent ar putea sa ne fereasca de contactul cu microbii, nu doar curata pielea, dar el poate pastra pe suprafata lui microbi."

Actiunea dezinfectanta a spalarii isi pierde efectul daca va stergeti cu un prosop umed, e plin de germeni. La fel, uscarea la aparat cu aer cald are acelasi efect. Germenii traiesc in fanta de evacuare a aerului de unde se imprastie din nou pe maini. Gelurile antiseptice cu un continut mare de alcool distrug atat bacteriile rele cat si pe cele saprofite, deci protectoare ale pielii.

Din acest motiv, substantele antiseptice trebuie folosite doar din cand in cand, dupa ce mergeti intr-un loc cu risc biologic crescut sau daca aveti mainile acoperite cu substante grase. Acestea nu permit o igienizare corecta.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "In normal noi suntem programati sa rezistam la foarte multe din mediu, numai ca probabil programarea nu s-a facut tinand cont de felul in care va evolua civilizatia."

Cand va spalati pe maini? Inainte de masa, inainte de a fuma, inainte de a merge la toaleta. In felul acesta reduceti la jumatate riscul unei infectii urinare.

Dupa ce mergeti la toaleta, pentru ca reduceti riscul unei infectii digestive. Dupa ce manipulati scutece de unica folosinta. Dupa ce tusiti, pentru ca astfel reduceti raspandirea virusurilor respiratorii. Dupa ce umblati cu bani, cele mai murdare obiecte. Cand va spalati, igienizati si inelele.

Dr. Adrian Motoc, medic primar boli infectioase: "Invelisul nostru, pielea, poate sa sufera discontinuitati, acolo sunt adevarate porti de intrare prin care pot sa intre alti microbi obisnuiti, virusuri, ciuperci."

Leziunile de la suprafata mainilor si contactul imposbil de evitat cu micro-organismele pot duce la infectii sistemice. Aceasta daca va aflati intr-o stare de depresie imunitara.

Un sistem imunitar deja scazut din cauza oricarei boli permite ca, de la o simpla zgariteura, sa tulburati grav organismul. De aceea, cand sunteti bolnavi, spalati-va des pe maini si apoi emoliati-le cu o crema protectoare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO