De ce e important pentru cei mici sa consume alimente tari pentru a avea o dantura sanatoasa. Sfaturile medicilor stomatologi
Nu vrem sa avem dintii strambi de teama cariilor si de teama ca retin mult tartru. Dar in primul rand in motive estetice.
Dintii erup in pozitii normale daca au spatiu. Iar un maxilar suficient de larg si bine pregatit pentru dantura definitiva se formeaza cu ajutorul alimenterlor tari.
In copilarie e obligatoriu ca cel mic sa manance un morcov, un mar sau sa traga de o bucatica de carne, ca s-o desprinda de pe os.
Lapte si apoi piureuri- sunt alimentele pe care le primim, in primul an de viata, de la mama. Asa inzestram cu emotii mancarea. Si din acest motiv, si la varsta adulta, fara ne dam seama, vom prefera alimentele moi.
Toata industria alimentara mizeaza pe consistenta pastoasa. O gasim in sosuri, mezeluri ori branzeturi. Din pacate, digestia devine defectuoasa. In cazul copiilor, alimentele moi impiedica dezvoltarea maxilarelor.
Doctor, Ionut Leahu, medic dentist: "Cel mai puternic muschi din corpul uman este muschiul maseter, muschiul care inchide gura, cand vrem sa muscam ceva devine activ, sunt niste forte foarte, foarte mari".
Tocmai aceste forte mari dezvolta normal oasele in care vor erupe dintii definitivi. Dar fortele apar daca cel mic mananca alimente tari - un mar, un morcov crud, ori daca trage carnea de pe os! Asa cum suntem adaptati, evolutiv, sa facem.
Aceleasi forte determina cantati uriase de saliva, care curata eficient cavitatea orala.
La inceptul scolii cei mai multi copii au 4 dinti definitivi, dar si molarii de 6 ani. Masele pe care parintii le confunda cu cele de lapte. E timpul ca stomatologul sa evalueze daca cel mic are suficient spatiu in maxilar pentru restul de 28 de dinti definitivi. Si daca e nevoie de aparat dentar.
Doctor, Stefania Chendea, dedic parodontolog: "Succesul tratamentului este 100%, dintii se duc si se aliniaza asa cum vrem noi, dupa partea activa, pacientul mai trebuie sa poate o contentie, adica inca un aparat care ne mentine rezultatul."
In prezent, exista variante de aparate dentare invizibile. Cu acest ajutor, un copil cu dintii inghesuiti sau strimbi va reusi sa muste corect. Fortele din interiorul cavitatii orale vor fi distribuite cu precizie.
E vital. O muscatura incorecta determina micro-traume in dinti la fiecare masa. Care vor duce la pierderea acestora.
In plus, dintii inghesuiti sau strambi sunt predispusi la carii si boala parodontala.
Doctor, Stefania Chendea, medic parodontolog: "Tartrul va aparea mult mai usor pe dinti, gingiile vor fi inflamate, vor aparea sangerarile gingivale, evolueaza spre boala parondontala insens pentru ca se retrag gingiile, se retrage osul."
Asadar, bazale sanatatii orale se pun in copilarie, cu ajutorul alimentelor tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: dinti, bebelus, fructe, aparat dentar, maxilar, csid, carii, oana cuzino, tartru,
Dată publicare:
25-04-2017 08:48