De cate ori pe saptamana este recomandat sa mancam oua? Specialistii explica de ce nu trebuie sa alaturam branza cu oul
De doua ori pe saptamana e bine sa incepeti ziua cu un ou moale. Asa suna recomandarea medicilor, care spun ca nu trebuie sa va temeti de cresterea nivelului de grasimi din sange.
Doar un sfert din popuatie e sensibila la colesterolul din oua. Restul beneficiaza din plin de senzatia de bine. De vina este colina, o substanta din grupul vitaminelor B.
186 de miligrame de cholesterol contine un ou de dimensiune medie. Reprezinta mai bine de 60% din doza zilnica recomandata. Dar...
Mihaela Bilic, nutritionist: "Oamenii de stiinta au recunoscut ca nivel colesterolului din sange depinde foarte putin de colesterolul din alimentatie si, culmea, 75% dintre oameni sunt imuni la colesterolul din alimente."
Abia in 2013, oamenii de stiinta au reusit sa vina cu o demonstratie in privinta colesterolului ingerat prin consumul acestui aliment. Colesterolul este o molecula structurala, parte esentiala a membranei fiecarei celule. Este folosit si in productia hormonilor. Fara colesterol, nu traim.
Avand in vedere importanta acestei molecule, orgsnimul si-a luat mijloace de protectie. Deoarece obtinerea colesterolului din dieta nu este totdeauna o optiune, ficatul il produce independent.
Cand consumati alimente bogate in colesterol, ficatul produce mai putin. Astfel, cantitatea totala din organism se modifica foarte putin sau deloc. Bun, nu ne face rau, deci, cum procedam? Organismul uman nu poate digera albusul crud. Pe care il folosim pe post de antidot in cazuri de intoxicatii. Blocheaza tubul digestiv care nu mai poate absorbi nutrientii.
Asa ca proteinele perfecte din ou poate fi absorbite doar daca e bine gatit.
Mihaela Bilic, nutritionist: "Pe de alta parte galbenusul, pentru ca are vitamine liposolubile, e bine sa fie consumat moale deci fie fierbeti oul cleios cu glabenus moale si albus intarit, fie ou clasiv ochi cu glabenus nca moale."
Pe de alta parte, galbenusul moale nu se mananca cu paine sau cu alt fainos - spre exemplu mamaliga.
Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatru: "Pe langa proteine mai sunt si multe alte principii care sunt mai prost absorbite datorita acestei combinatii."
Asadar ou cu ceva verde alaturi. In cazul copiilor mici, regula e simpla. Carnea, ouale si branzeturile au toti cei 8 aminoacizi esentiali, indispensabili vietii. Pentru un organism tanar, e recomandat sa ocoliti dublarea cantitatii lor la fiecare masa. Spre exemplu, nu puneti in aceeasi farfurie carne cu branza sau branza cu oua. Ori cea mai toxica dintre variante - carne cu branza si cu ou.