Cum trebuie motivați copiii ca să meargă cu plăcere la școală și să-și facă temele
Cine vrea să îşi facă temele? Nu foarte mulţi copii, cu siguranţă. Vorbim despre generaţia care acumulează cunoştinţe cu ochii în ecran.
Totuşi, de ce nu vor cei mici să facă teme? Paradoxal, uneori părinţii sunt de vină.
Cine vrea să îşi facă temele? Nu foarte mulţi copii, cu siguranţă. Vorbim despre generaţia care acumulează cunoştinţe cu ochii în ecran: telefon, tabletă, calculator.
Totuşi, de ce nu vor cei mici să facă teme? Paradoxal, uneori părinţii sunt de vină. Unde greşim? Aflăm imediat.
Jeni Chiriac, psiholog: ”Oricum şcoala nu contează, numai banul contează în viaţă... Copilul aude, e un burete tot timpul.
Aşa că, dacă nu-i place şcoala, nu-i plac temele, nu-i plac colegii, gândiţi-vă ce mesaje aude, repetat, acasă. În al doilea rând, nu faceţi temele pentru copil şi nici în umbra copilului.”
În felul acesta, apar comportamente de renunțare. Nu mai vrea şcoală şi, categoric, nu mai vrea teme. ”O să se aleagă praful, dacă nu iei note mari” - spus de părinte e asociat în mintea copilului nu cu motivaţia să fie mai bun. Ci cu invariabilul: ‘’Nu sunt bun de nimic!’’.
Singura motivaţie pentu toată viaţa e cea pentru propria curiozitate. Pentru întrebări, pentru ştiinţă. “Oare cum s-au născut planetele, oare cum ne mişcăm, oare cum se face apa?”
În afară de toată acestea, investigaţi relaţia cu profesorul cel mai apropiat, dacă repetă necontenit nu mai vrea teme şi nici la şcoală.
Indiferent de subiectul şcoală, pe toată perioada copilăriei, mizaţi pe motivaţia pozitivă. ”Poţi!”, ”Încearcă!”. E cea mai bună reţetă pentru o minte tânără.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!