Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Copilul impulsiv întâi acționează și apoi gândește. Acest tip de comportament - impulsivul - este cel mai predispus la dependențe de tot felul. Țigări, mâncare, alcool sau droguri.
Cum să se comporte părintele cu acest copil? Căutăm răspunsuri la ”Ce se întâmplă doctore?”.
Un copil impulsiv - comportamentul este înăscut. Cum să vă purtați astfel încât să îl ajutați implicit?
”Părintele, de câte ori copilul îi spune ceva, chiar dacă nu este de acord, să încerce, mai degrabă decât o critică pe față, mai degrabă să-l stimuleze, să discute mai mult despre lucrul acesta. Demersul optim este acesta, de a atrage cooperarea copilului, nu de a intra într-un conflict fățiș”, explică Alina Neagoe, psiholog.
”Te iau în serios”, ”am încredere în ceea ce gândești”, ”am încredere alegerile tale” - este atitudinea utilă față de orice copil și cea care îl ajută pe un impulsiv să capete încredere în propria persoană. O altă protecție pentru existența ulterioară a copilului se crează în primii 6 ani de viață. Atunci are loc construcția atașamentului primar, care va fi exprimat violent în timpul adolescenței.
”Este foarte important să stai cu copilul tău în primii 6 ani de zile. Majoritatea sunt dați la bunici și atunci sunt zăpăciți de-a binelea, adică practic legătura sufletească este așa: când cu bunicii, când nu e constantă, consecventă”, explică Elena Brănaru, medic primar psihiatrie pediatrică.
Mai târziu, în pubertate, dramele școlare sau cele familiare au deseori rezolvări impulsive. Cel puțin, așa le văd copiii. În plus, cea mai bună adaptare pentru psihicul copilului este integrarea socială și de aceea ce spun prietenii devine mai important decât ceea ce spun părinții.
MAI MULTE DETALII ÎN VIDEO DE MAI SUS
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!