Cum sa ne pregatim copiii de scoala si gradinita. Greselile pe care le pot face parintii cand vine vorba de analize
Ne pregatim de scoala si gradinitita cu exudate nazale si faringiene, dar si cu examene copro-parazitologice. Nu le ratati! Spre exemplu, in cazul viermilor intestinali un examen pozitiv la copil implica tratament pentru toata familia.
Cea mai imporanta recomandare pentru parinti este sa nu ia decizii haotice in caz ca descopera ceva. Sa nu se arunce la antibiotice, de exemplu, daca testarea releva prezenta stafilococului auriu. Existenta acestui micro-organism in nasul celor mici este absolut normala.
Exudatul nazal, exudatul faringian, examenul copro-parazitologic si copro-cultura fac parte din screeningul bacteriologic uzual de care au nevoie cei mici. Sistemul imunitar al copiilor, inca neantrenat, permite des colonizarea cu micro-organisme, iar colectivitatea ofera mediul perfect. La nivelul nasului, frecvent, medicii de laborator sesizeaza prezenta stafilococului auriu.
Dr. Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Prezenta stafilococului in nas nu reprezinta un pericol pentru colectivitate, este normal ca stafilocul sa fie acolo. Buletinele ajung la parinti, care vad staficoloc auriu, au auzit, au citit ce infectii poate da stafilocucul, se speria si incep tramente, asa numtia automedicatie, ceea ce e o foarte mare greseala medicala."
Stafilococul auriu traieste in mod normal in fosele nazale si pe pielea umana si face parte din flora care ne protejeaza! Nu trebuie distrus cu antibiotice.
In exudatul faringian medicii cauta in special streptococul beta-hemolitic. Odata decoperit, focarul din gat trebuie sterilizat. Netratat, poate da o complicatie numita endocardita lenta maligna. In aceasta afectiune fragmente din cheagurile de sange pot circula libere si pot provoca infarcte.
Examenul copro-parazitologic arata daca cel mic este colonizat de viermi intestinali.
Dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase: "Daca copilul e tratat si familie nu e tratata, dupa un interval de timp copilul e din nou infestat de la parinti. In zilele in care copilul ia tratament trebuie sa ia si parintii."
Imediat dupa doza de medicament, toti membrii familei au nevoie sa isi taie scurt unghiile. Toate prosoapele, dar si lenjeria patului au nevoie de igienizare prin fierbere. Masina de spalat nu omoara parazitii intestinali!
Copro-cultura are o importanta deosebita pentru ca astfel medicul de laborator vede daca materiile fecale sunt infestate cu salmonella.
Dr. Maria Nica, medic primar medicina de laborator: "Pot fi purtatori sanatosi care pot raspandi bacteria si la altii. In coditiile in care copilul nu are niciun fel de simptome, deci e clinic sanatos, dar poate fi purtator sanatos."
Prezenta salmonelei in scaunul unui copil poate ajunge rapid la sala de mese. Transmiterea este fecal-orala. Mai exact, purtatorul merge la toaleta, nu se spala pe maini si se intoarce langa ceilalti copii. Astfel, bacteria, care produce infectii digestive, se transmite foarte usor.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, gradinita, csid, paraziti intestinali,
Dată publicare:
29-08-2016 09:51