Protocolul prin care ar trebui tratat corect cancerul si care sporeste sansele la viata. In Romania, este respectat rar
Acum 30 de ani, Europa a inventat protocoalele pentru afectiunile oncologice. Toate apreciaza ca orice forma de cancer trebuie abordata de o comisie formata din mai multi specialisti.
Toti cei implicati - iar aici vorbim despre cel putin patru medici - pun pe hartie planul terapeutic adaptat cazului. Din pacate, acest protocol e respectat in Romania doar izolat. Desi toate statisticile spun ca abordarea sporeste sansele la viata.
Prof. dr. Ion Christian Chiricuta, medic primar radioterpie: "Tumorile sunt echivalentul unor societati, societatea noastra are foarte multi corupti. O tumora are sub-populatii, clone - sunt comunitati de celule. Daca are o clona care va metastaza in sistemul nervos central atunci tot timpul va mestataza acolo si nu da metastaze in ficat."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Metastazele sunt clone ale tumorii primare. Celulele anormale pleaca pe cale limfatica si prin singe si urmeaza RUTE precise. Spre exemplu, un cancer de prostata trimite metastaze in sistemul osos in 90% din cazuri. Un cancer pulmonar - in creier, iar cancerul de san catre plaman, ficat, oase si creier.
In urma cu mai bine de 30 de ani, specialistii au decis ca ca afectiunile oncologice sa fie tratatate de catre o comisie, si nu un medic. Evident, dupa ce biopsia confirma o formatiune tumorala maligna.
Comisia, formata din chirurg, radioterapeut, oncolog, anatomo-patolog si nutritionist, apreciaza daca tumora este localizata. Daca a invadat ganglionii din apropiere si daca a plecat mai departe.
Dr. Gabriel Ricu Medic, specialist radiolog: "De cele mai multe ori avem nevoie de un RMN cerebral, de un computer tomograf - abdomen, torace, pelvis, si posibil scintigrafie osoasa.
Comisia decide apoi momentul operatiei si terapiile asociate. De asemenea, se stabileste planul nutritional al pacientului, astfel incit acesta sa suporte procedurile.
Prof. dr. Ion Christian Chiricuta, medic primar radioterpie: "Comisia oncologica poate clar decide daca pacientul respectiv trebuie supus unei terapii, nu sa-i pui imediat o perfuzie cu glucoza. Glucoza hraneste celula tumorala, deci biciuesti o tumora dandu-i glucoza si daca te duci prin spitale glucoza e singurul lucuru pe care il se incearca, de fapt tu ii dai benzina pe un foc. Managerul e acea comisie, e ca un aeroport: daca nu ai un turn de control, cum sa vina avionul sa aterizeze?! Nu pot veni doua avioane sa aterize, ori comisia oncolgica e turnul de control."
Acest mod de abordare a bolilor oncologice, prezent in toate centrele mari din lume, are drept tinta mentinerea functionalitatii oricarui pacient afectat.
Prof. dr. Ion Christian Chiricuta, medic primar radioterpie: "Cand esti funtional? Cand toate organele tale functioneza bine, cand nu ai efecte secundare, cand nu pierzi un organ si functionalitatea lui, laringele daca ti s-a extras si tu esti avocat s-a terminat cariera ta. Tu esti vindecat, dar esti izolat social."
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, sanatate, tratamente, csid, oncologie, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
18-08-2016 09:04