Protocolul prin care ar trebui tratat corect cancerul si care sporeste sansele la viata. In Romania, este respectat rar

×
Codul embed a fost copiat

Acum 30 de ani, Europa a inventat protocoalele pentru afectiunile oncologice. Toate apreciaza ca orice forma de cancer trebuie abordata de o comisie formata din mai multi specialisti.
 

Toti cei implicati - iar aici vorbim despre cel putin patru medici - pun pe hartie planul terapeutic adaptat cazului. Din pacate, acest protocol e respectat in Romania doar izolat. Desi toate statisticile spun ca abordarea sporeste sansele la viata.

Prof. dr. Ion Christian Chiricuta, medic primar radioterpie: "Tumorile sunt echivalentul unor societati, societatea noastra are foarte multi corupti. O tumora are sub-populatii, clone - sunt comunitati de celule. Daca are o clona care va metastaza in sistemul nervos central atunci tot timpul va mestataza acolo si nu da metastaze in ficat."

Metastazele sunt clone ale tumorii primare. Celulele anormale pleaca pe cale limfatica si prin singe si urmeaza RUTE precise. Spre exemplu, un cancer de prostata trimite metastaze in sistemul osos in 90% din cazuri. Un cancer pulmonar - in creier, iar cancerul de san catre plaman, ficat, oase si creier.

In urma cu mai bine de 30 de ani, specialistii au decis ca ca afectiunile oncologice sa fie tratatate de catre o comisie, si nu un medic. Evident, dupa ce biopsia confirma o formatiune tumorala maligna.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Comisia, formata din chirurg, radioterapeut, oncolog, anatomo-patolog si nutritionist, apreciaza daca tumora este localizata. Daca a invadat ganglionii din apropiere si daca a plecat mai departe.

Dr. Gabriel Ricu Medic, specialist radiolog: "De cele mai multe ori avem nevoie de un RMN cerebral, de un computer tomograf - abdomen, torace, pelvis, si posibil scintigrafie osoasa.

Comisia decide apoi momentul operatiei si terapiile asociate. De asemenea, se stabileste planul nutritional al pacientului, astfel incit acesta sa suporte procedurile.

Prof. dr. Ion Christian Chiricuta, medic primar radioterpie: "Comisia oncologica poate clar decide daca pacientul respectiv trebuie supus unei terapii, nu sa-i pui imediat o perfuzie cu glucoza. Glucoza hraneste celula tumorala, deci biciuesti o tumora dandu-i glucoza si daca te duci prin spitale glucoza e singurul lucuru pe care il se incearca, de fapt tu ii dai benzina pe un foc. Managerul e acea comisie, e ca un aeroport: daca nu ai un turn de control, cum sa vina avionul sa aterizeze?! Nu pot veni doua avioane sa aterize, ori comisia oncolgica e turnul de control."

Acest mod de abordare a bolilor oncologice, prezent in toate centrele mari din lume, are drept tinta mentinerea functionalitatii oricarui pacient afectat.

Prof. dr. Ion Christian Chiricuta, medic primar radioterpie: "Cand esti funtional? Cand toate organele tale functioneza bine, cand nu ai efecte secundare, cand nu pierzi un organ si functionalitatea lui, laringele daca ti s-a extras si tu esti avocat s-a terminat cariera ta. Tu esti vindecat, dar esti izolat social."

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.