Argumente impotriva dietelor restrictive, care pot provoca anemie. Persoanele care nu trebuie sa primeasca tratament cu fier
Celule rosii contin hemoglobina - o proteina bogata in fier, responsabila si pentru culoarea sangelui. Hemoglobina le permite celulelor rosii sa transporte oxigenul de la plamani in intregul organism.
Pentru a produce atat hemoglobina, cat si celulele rosii din sange, corpul are nevoie de fier, vitamina B12, acid folic si alte elemente nutritive pe care in mod normal ar trebui sa le luam din alimentele pe care le consumam. Iata cel mai bun argument impotriva dietelor restrictive de orice fel.
Anemia nu este o boala, ci o consecinta a unei afectiuni. Presupune un deficit de hemoglobina, acea substanta din celulele rosii ce da culoarea sangelui. Mai mult de atat, transporta oxigenul si dioxidul de carbon.
Mihaela Andreescu, medic primar hematolog: "Poate sa apara prin deficit de fier, prin deficit de vitamian B12 sau de folati. Tratam deficitul si cautam cauza."
Fara o cauza sigura, anemia va persista pe timpul tratamentului. Frecvent, o intalnim in bolile cronice.
Mihaela Andreescu, edic primar hematolog: "Pacientul diabetic sau cel cu poliartrita reumadoidala, lupus, frecvent au anemii pentru ca fierul e blocat in macrofage."
Adica in celule ale sistemului imunitar. In cazul acestor pacienti, tratamentul cu fier este gresit.
La persoanele sanatoase, in schimb fierul trebuie luat din alimentatie. Produsele din carne, ouale si pestele contin fier HEMIC. Din cantitatea ingerata, organismul absoarbe intre 20 si 50 de procente.
Legumele contin o alta forma de fier, non-HEMIC. De data aceasta, organismul beneficiaza de doua pana la cel mult cinci procente de fier. Prea putin asadar. Iar asta in conditiile in care vegetalele si asa pleaca cu un mare minus.
Mihaela Andreescu, medic primar hematolog: "Tot ce este animal e mult mai usor de digerat de catre organismul nostru ca asa am fost construiti."
Din acest motiv, dietele vegetariene inseamna automat deficit de fier. Cum echilibram lucrurile? Iata cateva sugestii:
Dr. Antonela Burlacu: "Putem manca ton cu spanac si cu lamaie, paste cu suc de rosii si vita sau mancare de linte cu carne de vita. Sau salata se varza cu rosii, cu linte si ficatei."