Cum să detectați primele carii ale copiilor. Măsurile care trebuie luate urgent
Ne uităm la radiografia dentară a unui copilaş, unică. În imagine vedem atât dinţii de lapte cât şi pe cei definitivi. O carie a dinţişorilor de lapte se poate transforma în suferinţă pe termen lung.
Cu o astfel de imagine în minte gândiţi-vă ce înseamnă un dezechilibru al dinţilor de lapte. Automat, se transformă în suferinţă pe termen lung şi în cazul dinţilor defintivi.
Dr. Eliza Stan, medic pedodont: „Avem 20 de dinţi temporari şi la 6 ani în spatele dinţilor apare molarul de 6 ani. Acolo jos avem dinţi permanenți, sub dintisoarii de lapte vedem mugurii dinţilor permanenți.”
Dinţii permanenţi topesc rădăcina dinților de lapte. Ne referim acum la dinţii din prima copilărie, des afectaţi de carii. Caria din primii ani de viaţă nu are nicio legătură cu posibila carie a adultului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Eliza Stan, medic pedodont: „La copii, caria e galopantă. De ce se numește galopantă? Înaintează foarte repede; odată ce a apărut, există riscul să ajungă la nerv, aici e camera nevului, apoi să se duce până la vârful rădăcinii. Dacă a ajuns la mugurele rădăcinii afectează şi mugurele dintelui definitiv. Asta e motivul pentru care, dacă vedem un punct de carie, trebuie să ne prezentăm la medicul stomatolog.”
În copilărie, cariile incipiente pot fi tratate printr-un simplu gel remineralizant. Aşadar, fără instrumentele dentistului. Cum le descoperă părintele?
Dr. Eliza Stan, medic pedodont: „Cum apare o decolorare? Întâi apăre un punctuleţ, o depigmentare, ca o pată albă, crețoasă. Un alb opac, apoi se transformă în alb gălbui şi apoi maroniu.”
Odată ce apare pata închisă la culoare, caria va evolua spectaculos până afectează nervul. Chiar şi aşa, un nerv afectat va fi tratat, în cazul celor mici, doar cu o pastă devitalizantă. Procedeul nu doare şi nu traumatizează copilul. Dar menţine echilibrul cavităţii orale.
Atenţie mare la primii dinţi definitivi. Cei 4 molari de 6 ani au o structură care îi predispune la carii. De aceea, medicii constată deja, la doar 9-10 ani, că aceste mase sunt afectate iremediabil. La ora actuală, pentru aceşti dinţişori există sigilările:
Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: „Materialul care se utilizează pentru sigilarea dintelui. Este un material compozit, fie ciment care are rolul de a astupa şanţurile care apar la aceşti dinţi noi şi care sunt foarte adânci. Acest şanţuri sunt greu de curăţat şi mâncarea rămâne acolo şi imediat se face o carie. De aceea, trebuie să umplem acest şanţuri cu material inert şi care pot să fie şi colorat.”
Statistic, aceşti molari se pierd de la 20 de ani, dacă n-au avut parte de igienă corectă şi vizite regulate la medic. Odată pierduţi destabilizează forţele din cavitatea orală. Duc astfel la alte pierderi osoase.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!