Guma de mestecat, dulcele pe care nu e necesar sa il refuzati copiilor. De ce nu produce carii
Se numeste xylitol, are gust dulce, dar nu poate fi descompus de bacteriile din caviatea orala. Deci, nu produce carii. Daca va intrebati ce dulce sa nu-i refuzati celui mic, raspunsul e guma de mestecat. Iata cateva argumente.
Sa nu uiti sa iti mananci fructele - aud, probabil, zilnic copiii. De ziua lor, va spunem ca si unele dulciuri concentrate pot fi consumate fara probleme. In doza unica, zilnic, sunt excelente. Dar nu mai mult de o doza pe zi.
Pentru organismul uman, cele mai bune dulciuri concentrate se numesc indulcitori naturali. Extractul de stevie, siropul de artar, xylitolul si, evident, mierea.
Extractul de stevie contine substante dulci, naturale, de dimensiuni gigant. Pentru ca sunt atat de mari, moleculele nu pot fi digerarate, ceea ce e bine.
Conf.dr.ing. Alina Simion, Facultatea de Chimie Aplicata: "In tractul gastro-intestinal, acestea raman majoritatea netransformate si sunt eliminate. In sange nu ajunge glucoza. In schimb, noi am consumat produsul dulce, pentru ca noi asta ne-am dorit ."
Xylitolul este un indulctitor natural, folosit preponderent in guma de mestecat. Nu poate fi descompus de bacteriile din cavitatea orala.
Cconf.dr.ing. Alina Simion: "Neputand fi descompus, nu se tranforma in acizi. Prin urmare, nu produce carii."
Spre deosebire de zahar, siropul de artar aduce la pachet minerale si vitamine.
Conf.dr.ing. Alina Simion: "Fata de zaharul obisnuit, fiind mai dulce, e consumat in cantitati mai mici si imbogateste orgasnimul cu elemente nutritive. Are multi antioxidanti, contine minerale, vitamine."
Am lasat la final mierea, desi este cel mai bun dulce concentrat cu care organismul uman interactioneaza. Iar asta ne-o demonstreaza evolutia. Pe langa enzime, vitamine, minerale, mierea inseamna zahar predigerat. Care hraneste corect.
Mierea poate fi pusa si in ceai cald, cu temperatura de pana la 65 de grade Celsius. Enzimele continute se autodistrug dupa aceasta temperatura.