CSID. Rinichii îşi pierd în timp o parte din capacitatea funcţională. Ce analize recomandă medicii

Dată publicare: 15-06-2021 09:11
Dată actualizare: 16-06-2021 09:31


Rinichii îmbătrânesc asemenea oricărui organ. Şi îşi pierd, în timp, o parte din capacitatea funcţională. Creatinina se numeşte analiza de sânge care evaluează cât de bine funcţionează aceste organe vitale.

Din păcate, le putem grăbi îmbătrânirea normală. Cum? Aflăm, imediat, la ce se întâmplă, doctore?

Analiza numită creatinină arată - funcţia renală. Această analiză se face şi dacă medicul vede pietre la rinichi. În gestionarea bolii, intră şi regimul alimentar, care prespune apă cu o concentraţie mică de săruri.

Hipertensiunea este o boală care poate apărea din copilărie, nu e specifică vârstei a treia. Înseamnă că în artere, vasele care conduc sânge oxigenat de la inimă spre ţesuturi, sângele are o presiune prea mare.

Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: ”Presiunea mare care pleacă de la inimă prin artere se repercută prin rinichi e mai mare. Este sensul gravitaţional. Rinichiul este supus unei presiuni mai mari şi îmbătrâneşte mai precoce, apare un grad de scleroză, care se leagă de hipertensiune şi începe să nu mai funcționeze corect.”

O parte din celulele funcţionale din rinichi se pierd din cauza hipertensiunii. În procesul normal de îmbătrânire, pierdem oricum celule funcţionale din rinichi, numite nefroni. Dar aceste pierderi sunt suficient de mici încât să nu apară în analizele medicale. În prezenţa hipertensiunii netratate însă pierderilor vor fi cu adevărat mari.

Simultan, mai apare un fenomen:

Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: ”În momentul hipertensiunii netratate rinichiul nu mai elimină bine sarea. Sarea rămâne în organism şi atrage după ea apă, cantitatea de apă din organism creşte, iar inima e supusă unui efort mai mare ca să rezolve cantitatea de apă”.

Sarea intra în peretele vasului de sânge. Şi întreţine hipertensiunea. De aceea, o dată pe an, măsuraţi-vă această valoare. O situaţie dramatică găsim când hipertensiunea arterială e însoţită de diabet. Cele două boli nu doar fac celulele rinichiului să dispară, dar le… lărgesc şi pe cele rămase. Şi aşa se pierd, prin urină, proteine.
Adică rinichii încep să fie nefuncţionali. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, anual se verifică funcţia renală prin analize de sânge uzuale. Se numesc: hemogramă, creatinină şi glicemie. Vi le poate prescrie medicul de familie şi sunt decontate de casa de asigurări.

Ioanel Sinescu Clinica de chirurgie urologică, dializă şi transplant renal Fundeni: ”O hemogramă și o glicemie trebuie să le ai obligatoriu. Apropo de creatinină când începeţi să vă puneţi problem că nu e în regulă? Când ajunge la 1,5 nu are nicio legătură cu dieta , are legătură doar cu organismul nostru”.

Creatinina peste 1,5 se traduce prin insuficienţă renală. La acest dezastru biologic conduc, cele mai frecvent, cele două boli nediagnosticate şi netratate- hipertensiunea şi diabetul.