Cum poate o alergie puternică să modifice arhitectura facială a unui copil
Un alergic netratat va avea o arhitectură facială modificată. În plus, aerul luat preponderent pe gură şi nu pe nas, cum e normal, intensifică activitate bacteriilor din cavitatea orală. Şi le face agresive.
Ne îndreptăm atenţia spre părinţii care cred că alergia e doar un simptom deranjant. Şi nu o boală cronică în tot organismul uman, care trebuie ţinută sub control.
În primele zile după naştere, bebeluşii par să nu fie capabili să respire bine. În realitate, tocmai au ieşit dintr-un mediu lichid, aşa că până în jurul vârstei de patru luni se obişnuiesc cu aerul.
Dacă vorbim despre un copil mai mare sau despre un adult care respiră pe gură şi nu pe nas, pentru că acesta e înfundat, lucrurile se schimbă. Respiraţia dificilă pe nas face ca secreţiile normale să nu se dreneze în exterior şi să stagneze în spatele nasului. În spatele nasului, la 7 cm de nări, există un spaţiu liber.
”Și atunci secreţiile vin în gât şi se asociază cu un alt simptom. Tusea necesită investigaţii alergologice”, precizează Monica Schifirneț, medic primar alergolog.
Aceasta deoarece, de cele mai multe ori, rinitele alergice severe se manifestă prin nas înfundat şi nu prin nas care curge apos.
Şi chiar dacă nu vi se pare un simptom deranjant, nasul care curge din cauze alergice sau nasul înfundat arată un răspuns aberant al sistemului imunitar. Aceasta este alergia.
”Inflamaţia dacă nu e controlată poate coborî în bronșii, deci în plămâni, deci o rinită alergică netratată se poate complica cu astm alergic”, explică Claudia Nechifor, medic primar alergolog.
Produşii de inflamaţie şi anticopii unui alergic circulă prin sânge, peste tot în organism. E adevărat, alergia se poate manifesta preponderent prin inflamaţie nazală, dar inflamaţia există peste tot. Şi de aceea e necesar tratamentul corect.
Alergia netratată, manifestată prin respiraţia orală, are impact direct asupa oaselor faciale ale unui copil. Între 3 şi 12 ani, maxilarele sunt în creştere accentuată. Respiraţia orală adânceşte cerul gurii şi trage automat oasele maxilare spre interior. Muşcătura nu mai e corectă. Iar dinţii erup în poziţii ciudate, deoarece aceştia urmează osul maxilar.
”Când îl găsim ca adult cu această problemă e destul de complicat să lărgim osul maxilar când ajunge la dimensiunea lui normală. O să vedem foarte multe leziuni carioase la acest tip de pacienţi, întotdeuna pacienţii care respiră pe gură au activiate carioasă şi sunt mai greu de tratat”, a precizat Ionuț Leahu, medic dentist.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!