Ce este carența alimentară și de ce apare preponderent la copiii plinuți

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 22 August 2018 08:50
Categorie: CSID

Se numeşte carență alimentară şi apare, preponderent şi suprinzator, la copiii plinuţi. În acest caz, pediatrii ştiu că respectivul copil nu primeşte, de fapt, hrană. Cum este posibil? Avem explicaţiile.

Hrana cu nutrienţi necesară oricărui copil înseamnă carne ca atare, pește, ouă, lactate simple. Legume şi fructe ca atare. Acestea hrănesc şi nu îngraşă. La polul opus găsim caloriile goale. Adică mezeluri, dulciuri, sosuri, pâine albă şi sucurile de fructe şi legume.

Energia lor se transformă doar în grăsime. Faceţi un tabel. O categorie - calorii goale, o categorie nutrienţi. Şi introduceţi în caseta corectă tot ce mănâncă cel mic în weekend, spre exemplu, când puteţi să îl observaţi. Aşa vă daţi seama cum se îngraşă.

A venit în gestiune mâncarea x. Ție îţi sunt folositoare doar câteva substanţe . Ce facem cu restul? Le depunem. Aşa se produce îngrăşare de tip junk food, sunt acolo doar calorii goale, nu au informaţia nutriţională de calitate, corpul nu are ce să facă cu acele calorii, deci sunt depuse”, explică Ruxandra Pleşea, medic nutriționist.

Copilaşii supraponderali şi cei obezi primesc calorii goale în detrimentul nutrienţilor.

Copilul supraponderal sau copilul obez este de fapt o carenţă în minus. Copil slab sau carență în plus, se cheamă boală carenţială”, a precizat Anca Pleșea, medic primar pediatru.

Ne uităm şi spre aparatul respirator.

Inflamaţia căilor respiratorii determinată de obezitate facilitează fenomene obstructive decrise în astmul bronşic”, spune Anca Pleșea, medic primar pediatru.

Grăsimea, fie că vorbim de un copil, fie că vorbim de un adult, înseamnă boală. Nu înseamnă doar un aspect plinuţ. Iar în tramentul acestei boli toată familia trebuie să facă diferenţa între hrana cu nutrienţi şi calorii goale. E prima măsură prin care puteţi ajuta copilul. A doua recomandare, care vine de la Organizația Mondială a Sănătăţii, este să mergeţi la plimbare o oră pe zi. În fiecare zi. Şi cereţi ajutorul pediatrului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Principalele cauze ale infertilității la femei. Ce spun medicii
Principalele cauze ale infertilității la femei. Ce spun medicii
Medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor
cozonac
Cum ne putem detoxifia corpul după mâncărurile grele de Crăciun