Ce este carența alimentară și de ce apare preponderent la copiii plinuți
Se numeşte carență alimentară şi apare, preponderent şi suprinzator, la copiii plinuţi. În acest caz, pediatrii ştiu că respectivul copil nu primeşte, de fapt, hrană. Cum este posibil? Avem explicaţiile.
Hrana cu nutrienţi necesară oricărui copil înseamnă carne ca atare, pește, ouă, lactate simple. Legume şi fructe ca atare. Acestea hrănesc şi nu îngraşă. La polul opus găsim caloriile goale. Adică mezeluri, dulciuri, sosuri, pâine albă şi sucurile de fructe şi legume.
Energia lor se transformă doar în grăsime. Faceţi un tabel. O categorie - calorii goale, o categorie nutrienţi. Şi introduceţi în caseta corectă tot ce mănâncă cel mic în weekend, spre exemplu, când puteţi să îl observaţi. Aşa vă daţi seama cum se îngraşă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”A venit în gestiune mâncarea x. Ție îţi sunt folositoare doar câteva substanţe . Ce facem cu restul? Le depunem. Aşa se produce îngrăşare de tip junk food, sunt acolo doar calorii goale, nu au informaţia nutriţională de calitate, corpul nu are ce să facă cu acele calorii, deci sunt depuse”, explică Ruxandra Pleşea, medic nutriționist.
Copilaşii supraponderali şi cei obezi primesc calorii goale în detrimentul nutrienţilor.
”Copilul supraponderal sau copilul obez este de fapt o carenţă în minus. Copil slab sau carență în plus, se cheamă boală carenţială”, a precizat Anca Pleșea, medic primar pediatru.
Ne uităm şi spre aparatul respirator.
”Inflamaţia căilor respiratorii determinată de obezitate facilitează fenomene obstructive decrise în astmul bronşic”, spune Anca Pleșea, medic primar pediatru.
Grăsimea, fie că vorbim de un copil, fie că vorbim de un adult, înseamnă boală. Nu înseamnă doar un aspect plinuţ. Iar în tramentul acestei boli toată familia trebuie să facă diferenţa între hrana cu nutrienţi şi calorii goale. E prima măsură prin care puteţi ajuta copilul. A doua recomandare, care vine de la Organizația Mondială a Sănătăţii, este să mergeţi la plimbare o oră pe zi. În fiecare zi. Şi cereţi ajutorul pediatrului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!