Cum ne protejam pielea de actiunea nociva a produselor din industria cosmetica. Recomandarile pentru o igiena impecabila
Parfumurile din cosmetice, de fapt uleiurile volatile, sunt combinatii chimice care se constuituie despre xeno -estrogeni. Adica substante care mimeaza structura hormonilor, ii pacalesc si se comporta, de fapt, tot ca hormoni.
In sapun, in gelul de dus, in sampon si in deodorante pentru corp sau pentru camera gasim aceleasi substante care ne perturba hormonii. Se numesc xeno-estrogeni si sunt in toata industria cosmetica. Pe de alta parte, igiena este vitala. Iar substantele destinate igienei NU sunt parfumurile.
Estrogenii sunt hormoni sexuali produsi in cantitate mare, in organismul femeilor, mai exact in ovar. In cazul barbatilor, testiculele, in afara de testosteron, produc cantiati limitate de estrogeni.
Xeno- estrogenii inseamna estrogenii straini. Sunt substante care mimeaza structura hormonilor. Vin pe receptorii acestora, ii pacalesc si se comporta, de fapt, tot ca hormonii. De care insa nu avem nevoie.
Ii gasim asadar in deodorante –spray pentru igiena corporala, dar si in deodorantele de camera. Si circuitul endocrin poate fi influentat negativ. Aceste parfumuri pot agrava alergii si se stie ca, la 30% dintre astmatici, pot sa induca o criza de astm. Frecvent, alergologii constata alergii de contact la parfumuri si conservanti. Iar pacientii cred ca au herpes.
Cum va protejati de mirosuri neplacute fara agresiunea parfumurilor? Apa si sapunul cu Ph 5, 5, fara parfum, mentin pe piele inclusiv o bacterie buna, care se opune in mod natural mirosului neplacut. Adica avem deodorant la purtator. Ea este mentinuta ulterior de fibre naturale – bumbac sau matase.
Pe piata exista un singur deodorant fara miros, dar cu efecte impotriva mirosului neplacut . Se numeste piatra de alaun.
Deodorantul cel mai agresiv este cel antiperspirant. Reduce eliminarea totala a transpiratiei. Lichidul ramane in axila si astfel pot aparea noduli. Produsele anti-bacteriene insa, cum le spune si numele, reduc incarcatura bacteriana si astfel dispare si mirosul neplacut. Pe de alta parte, cititi eticheta deodorantuluii sa vedeti daca are alcool.