Cum ne protejam pielea de ultravioletele nocive. Mergeti la medicul dermatolog de doua ori pe an
Ultravioletele din soare, dar si razele infrarosii, intra direct vasele de sange. In cazul copiilor, aceste vase din piele sunt situate foarte aproape de suprafata. E unul dintre motivele pentru care cei mici sunt mai sensibili la soare.
Pielea este alcatuita din straturi de celule. Primul strat formeaza asa numita bariera hidro-lipidica. Sub acesta, gasim stratul regenerator. Sub aceste doua straturi gasim vasele de sange. In cazul copiilor, primele doua straturi cutanate sunt, constitutional, subtiri.
Aceeasi situatie se gaseste si la adultii predispusi la alergii, dar si la cei cu pielea foarte alba. In soare, vor absorbi usor si ultraviolete, dar si caldura, alta forma de energie.
Structura anatomica ii face pe cei mici sa atraga mai multe ultraviolete nocive. Si sa isi arda pielea mai repede in comparatie cu un adult. Pe de alta parte, pielea celor mici este, evident, in crestere, asemenea oricarui alt organ. Arsura solara in copilarie poate avea efecte periculoase pe toata viata. Aceasta deoarece pielea umana retine toate evenimentele traumatice produse de soare.
Multi dintre noi am fost expusi prea mult in copilarie. Ne-am consumat devreme ceea ce se numeste capitalul solar. Mai exact, capacitatea pielii de a se regenera, chiar daca a fost agresata de soare. Si atunci ce facem? Asteptam sa apara o conditie de boala atata vreme cat pielea este clar deteriorata? Leziunile produse de soare se numesc actinite. Pe acestea sunt generate, cel mai frecvent, inclusiv cancerele cutanate.
Pielea deterioratea a adultului, dar si pielea impecabila a copilului, trebuie aratata dermatologul de doua ori pe an.
Orice apare sau se schimba pe suprafata pielii, mergeti imediat la medic. Este preventia pro-activa impotriva bolilor de piele. Iar intre acestea, gasim si cel mai agresiv cancer constatat la oameni, melanomul.