Cum facem diferența dintre răceală și gripă și care este tratamentul potrivit
Despre diferențele dintre răceală și gripă am mai tot vorbit, aici, la Ce se întâmplă, doctore? Pe lângă diferitele metode de tratament, e bine de știut că există și platforme online, gratuite, care aduc informații esențiale.
Virozele, banalele răceli, durează în medie 7-10 zile, dar anumite simptome pot dura până la 3 săptămâni. Este important să știți cum să va protejați de răceli repetate și cum să combateți simptomele deranjate, care va afectează activitățile zilnice.
Dr. Elena Lățcan, medic primar ORL: “Organul mirosului e singurul organ care are receptori în contact direct cu factorii de mediu. Sunt puțini - 14 neuroni, așezați pe un centimetru pătrat în zona asta. Sunt virusuri foarte puternice, care distrug acești neuroni, mai ales prin răceli repetate.”
Cea mai bună metodă de prevenție este să va spălați pe mâini. Tot la acest capitol trecem și informarea corectă. Printre altele, există o platformă online gratuită, care oferă prognoze de răceală și gripă, în anumite zone ale țării. Un indice de răceală pentru următoarele 4 săptămâni este exprimat pe o scară. Verde este risc scăzut, roșu - risc ridicat.
Dr. Daciana Toma, medic de familie: “Ca simptome, la răceală am preponderent simptome locale - dureri în gât, nas înfundat, la gripă - am simptome generale - febră, dureri articulare, dureri de cap. Indiferent de simptome, Organizația Mondială a Sănătății recomandă paracetamolul că primă intenție în infecțiile respiratorii acute. Recomandarea pt paracetamol este de până la 1000 de mg, deci 1 gram de paracetamol la 4-6 ore, dar fără să depășești 4 grame pe zi.”
Nu avem, la ora actuală, o singură substanță activă care să trateze toate simptomele răcelii, să scadă febra, să desfunde nasul și să amelioreze tusea. În schimb, există medicamente multi-simptom pentru ameliorarea unei serii de simptome deranjante.
Dr. Daciana Toma, medic de familie: “Avem 3 substanțe care se potențează una pe alta. Paracetamolul acționează pe febră, fenilefrina este importantă când ai nasul infundat, desfundă nasul. Când pacientul prezintă tuse productivă, guaifenezina ajută la fluidificarea mucusului pe care pacientul îl are și are importantă în controlul tusei.”
Atenție mare: nu consumați alcool, pe parcursul tratamentului cu paracetamol. Ambele substanțe sunt metabolizate hepatic, iar combinația se poate dovedi toxică pentru ficat.