Cum alegem telemeaua de calitate: puneţi o felie într-un pahar cu apă şi vedeţi ce se întâmplă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Cel mai popular soi de brânzeturi din România este telemeaua. Din pacate, ceea ce se produce în prezent este balast, în comparaţie cu ce puteam cumpăra acum 20, 25 de ani.

Pe atunci, telemeaua superioară avea mai bine de 50 la sută grăsime. Acum, insa, este considerat "de calitate" un produs cu cel puţin 40 la sută. De aici vin gustul şi consistenţă. Nu există grăsime suficientă, atunci apar aditivii. 

Telemea bulgărească stă în piaţa printre bucăţile de telemea adevărată. Kilogramul costa puţin peste 8 lei. Iar asta în condiţiile în care telemeaua autohtonă e în jur de 25.

Ne uităm la o felie de telemea şi la o felie de telemea bulgărească. Numai că telemea bulgărească este un mix de grăsimi vegetale şi multe chimcale printre care clorura de claciu.

Uitaţi-vă cu atenţie la etichetă, mai ales dacă le daţi copiilor acest aliment. Telemeaua bulgărească este un fals grosolan. Cum o identificaţi? Puneţi o felie într-un pahar cu apă. Se va dezintegra. Telemeaua adevărată, nu.

Ne uităm la telemeaua care are în compoziţie lapte. Pentru un singur kilogram din această brânză măturată, iarna se folosesc opt litri de lapte de vacă. Iar vară, 6. Aşadar, numai preţul alimentului de bază e deja mare.

1980. De atunci provine standardul de stat în privinţa brânzei telemea. Reţeta este simplă: lapte pasteurizat, culturi lactice selecţionate, cheag şi sare. Tot statul impunea trei categorii de calitate:

- telemea de calitate superioară: minimum 50% grăsime
- telemea calitatea I: minimum 42% grăsime
- telemea calitate a II-a: minimum 40% grăsime

Standardul s-a abrogat în 1998.

Consumatorii nu ştiu despre aspect, pentru că nimeni nu îi informează. Campanii de această natură nu există. Iar educaţia alimentară este de domeniul Ştiinţei şi Imaginaţiei în România.

Dacă brânză telemea are mai puţin de 40% grăsime din lapte, necesită ajutor pentru gust şi textură. Intră în joc acidul citric sau corectorul de aciditate, dar şi clorura de calciu, cea pe care am găsit-o pe stradă.

Din nou, brânză telemea trebuie să conţină minimum 40% grăsime. Chiar dacă, la această valoare, este echivalentul unei brânze calitatea a doua, din vechiul standard de stat. Nu atinge nici acest prag? Este un produs de calitate slabă sau foarte slabă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO