CSID. Terapia cu cortizon, soluția pentru cele mai frecvente afecţiuni dermatologice
Cele mai frecvente afecţiuni dermatologice necesită terapii cu substanţa denumită cortizon. Însă mulţi pacienţi sunt speriaţi de posibilele efecte secundare.
Această substanţă este diferită de un hormon produs de organismul uman. Vorbim despre cortizol, fără de care nu există viaţă.
Glandele endocrine supra-renale sunt situate, cum le spune şi numele, deasupra rinichilor. Secretă doi hormoni - cortizolul şi adrenalina. Ambii sunt implicaţi în gestionarea situaţiilor stresante, pe care le trăiţi zilnic. De asemenea, vă ajuta să fiţi rezistenţi în fata infecţiilor, dar şi în fața posibililor alergeni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Nu toţi. Secretam aceeași cantitate de cortizol şi nu toţi avem nevoie, nu toţi avem aceeaşi glandă suprarenală ca să avem aceeaşi cantitate optimă pe care să o folosim în condiţii dificile”, a precizat Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
La nivelul pielii, situaţiile dificile se traduc prin inflamaţii, iritaţii şi mâncărimi severe. În acest caz, mergeţi la medic şi nu recurgeţi la auto-medicatie. Frecvent, veţi primi creme cortizonice.
”Cremele cu cortizon sunt creme care conţin substanţe puternic antinflamatoare similare unor hormon pe care îi produce organismul nostru în lupta lui de a se adapta la diverse tipuri de stres - stres inflamator, stres infecţios, stres imunologic”, a mai precizat medicul.
Ca orice medicamente, aceste tipuri de anti-inflamatoare au efecte secundare. De aceea, doar medicul le gestionează raţional.
Luate în exces, fără recomandarea medicului, substanţele active din creme intra în sânge. În cazul copiilor, dozele mari pot interfera în procesul de creştere.
În cazul în care urmaţi un astfel de tratament, e recomandat să scădeţi drastic consumul de sare. De asemenea, nu abuzaţi de dulciuri concentrate. Mimând efectul cortizolului în corp, aceste medicamente pot creşte glicemia.