Importanța pe care educația sexuală o are în viața adolescenților. Sfatul specialiștilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 07 Noiembrie 2018 08:44
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Educaţia sexuală cu informaţii exacte înseamnă siguranţă. Atât pentru o fată, cât şi pentru un băiat. Începeţi cu această introducere, dacă nu ştiţi ce să spuneţi unui preadolescent. Care sunt informaţiile?

Fete de 17 - 18 ani se prezintă la control precizând că şi-au început viaţa sexuală, dar au un singur partener. La o verificare amănunţită, medicul identifică însă tulpini de germeni patogeni de la mai mulţi.

Orice contact intim fără prezervativ înseamnă, implicit, germeni patogeni de la cel puţin 10 persoane. Cum e posibil? Este!  Pentru că educaţia sexuală lipseşte cu desăvârșire.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog:Ar trebui ca fetele să înţeleagă că a folosi un prezervativ nu înseamnă doar protecţie pentru sarcină. Un prezervativ înseamnă protecție la toate: flora pe care partenerul ei a colectat-o asimptomativ de la partenerele anterioare, el nu simte nimic, nu simt că e putator de HPV, dar  infectează femei cu toate tulpinile pe care le-a colectat.”

La fiecare contact intim, prezervativ! Este recomandarea oricărui medic pentru vârste foarte tinere. Chiar dacă vă aflaţi la primul şi singurul partener din viaţa intimă.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: Sunt fete care au singur partener. Ele au 20 de ani şi nu au experiență, dar care au număr mare de tulpini HPV în secreţia vaginală pot să ducă la o displazie de col, la un precancer, chiar şi la 20 de ani. Tratăm aşa cum putem, în ideea de a pastra colul şi fetiţa să ajungă femeie, să facă un copil.”

Colul uterin excizat din cauza leziunilor precanceroase, cu potenţial periculos, înseamnă că dispare şansa de avea un copil în viitor.

Virusul HPV e prezent în mucoasele intime la ambele sexe. Le vedem și pe mucoasele unui bărbat.

Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar ginecolog: „Dacă bărbatul e foarte sensibil, poate simţi când spală că e o denivelare, dar sunt mici şi nu se văd. Şi se transmit extrem de uşor la contact intim fără prezervativ.”

Dr. Adriana Constantin, planificare familială Spitalul „Panait Sârbu”: „Orice tânăr din ziua azi trebuie să știe să dorească şi să utilizeaze un prezervativ.”

„Nu suportam prezervativul’’ pentru că nu avem ore de educaţie
sexuală la şcoală. Şi pentru că mulţi părinţi evită încă să deschidă subiectul. Prezervativul nu înseamnă doar protecţie pentru virusul HIV ori pentru virusurile hepatitice B şi C.

Ci, în acelaşi timp, scade riscul unei fete de a dezvolta forme de cancer de col uterin agresive, la vârste foarte tinere. Educaţia sexuală cu informaţii exacte înseamnă siguranţă. Atât pentru o fată, cât şi pentru un băiat. Începeţi cu această introducere, dacă nu ştiţi ce să spuneţi unui preadolescent.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ce se întâmplă dacă mușcăm cu dinții aliniați incorect
Cât de mult îi afectează pe adolescenți un „NU” din partea părinților
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi