Cum trebuie să procedeze mamele, când fiicele lor au prima menstruație. Le poate salva de la o sarcină nedorită

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 08 Noiembrie 2018 10:02
Categorie: CSID

După prima mensturatie, în cazul contactelor intime poate apărea sarcina. Fie că vorbim de fete de 11,12 sau 13 ani. Iată o informaţie e care trebuie să o ştie toţi adolescenţii – fete şi băieţi.

Informaţia corectă şi la timp e singura care îi frereste de probleme. Cum o comunicaţi?

Din păcate, aceste detalii de anatomie şi fiziologie umană sunt trecute cu vederea de părinţi şi profesori de ruşine. Încă de la zece ani, un copil trebuie să îşi formeze o idee despre contactul sexual; despre sănătatea actului în sine, mai precis.

Încălzirea globală nu este doar problema ecologiştilor, ci şi a medicilor. Spre exemplu, în 2018, se consideră normal dacă sânii încep să se dezvolte de la 7 ani şi dacă menstruaţia apare la 11. Pe de altă parte, bombardamenul de informaţii forţează sistemul cognitiv al copilului să evolueze extrem de repede.

Aceste două situaţii determină debutul vieţii intime prea devreme. Şi nu e cazul să ingnorati lucrurile care oricum se vor întâmpla. Le faceţi față cu informaţii corecte şi la timp.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „E bine ca mamele de fete să aibă o discuție cu ele şi să le ducă la medic pentru sfat pre-conceptional, începând cu prima zi a menstruației la 12-14 ani. Ele par micuţe, dar ovarele îşi fac treaba şi ulterior chiar ovulează.”

Aceasta înseamnă că, după prima menstruaţie, o fetiţă - indiferent de vârstă - poate să obţină o sarcină, în cazul relaţiilor intime neprotejate. Această informaţie trebuie să o ştie şi fetele, dar şi băieţii. Pentru că, în cazul celor din urmă lipseşte orice urmă de educaţie sexuală, spun doctorii.

Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: „Sunt cazuri în care părinţii nu sunt în stare să învețe copila sau le e jenă sau n-am timp şi atunci copilă începe o viaţă sexuală fără să ştie nimic despre asta.”

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „E bine ca fetele atunci când au primele experienţe sexuale să folosească şi prezervativ pentru a se proteja de boli cu transmitere sexuală şi să ia pilule zilnic, pentru că protecţia lor împotriva sarcinii e de 99 %, pe când a prezevativul de doar de 38-40%  şi atunci nu se înlocuiesc  acest două metode.”

Odată începută viaţa intimă, cea mai bună metodă de protecţie împotriva infecţiilor grave cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C este prezerativul. De asemenea, în cazul mai multor parteneri, prezervativului reprezintă protective împotriva poluării cu flora polimorfă. Ce înseamnă?

În cazul fetiţelor, diverşii microbe luaţi de la partener – care nu îi pun viaţa în pericol  - pot conduce însă la infecţii la  nivel trompelor uterine şi la blocarea lor. Mai târziu această reprezintă o cauză majoră a infertilităţii.  Iar fetiţele, dar şi băieţii trebuie să ştie aceste lucruri - de la medic sau de la părinţii lor.

În plus, nu ignoraţi ca orice metodă contraceptivă costă. Iar un adolescent încă nu are propriul venit. Pilulele contraceptive sunt medicamente  şi se iau în urma unei control medical riguros, nu din prima farmacie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Importanța pe care educația sexuală o are în viața adolescenților. Sfatul specialiștilor
Importanța pe care educația sexuală o are în viața adolescenților. Sfatul specialiștilor
grapefruit
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
csid
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor