Copilul trebuie să vadă doar încredere în propriul părinte şi nu frică. Cum ne creştem micuţii

×
Codul embed a fost copiat

"Am prea multe probleme şi nu pot să le rezolv." Cu toţii suntem cuprinşi de astfel de panici din când în când. Pentru părinţi avem un sfat imporatnt: încercaţi să nu le transmiteţi celor mici în permanenţă aceste nelinişti.

Situaţiile în care păreţi neputincioşi influenţează dezvoltarea celor mici. Mintea lor, încă neformata, se aliniază la ele. Terenul perfect pentru viitoare dependente.

 

Ce-ai făcut? Unde ai fost? Pe unde ai umblat? Nu vă chestionaţi copilul permanent, spun psihiatrii şi psihologii. Ci demonstraţi-i că sunteţi disponibili să îl ascultaţi.

Te ascult să îmi spui ce vrei tu!. Dacă vrei!. Cu această abordare copilul capăta CURAJ să vorbească real cu părintele.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Vrea să vă certe? E foarte bine pentru că arată tocmai curajul de a vorbi deschis cu proprii părinţi.

De la 6 până la 24 de ani copilul îşi doreşte doar să fie diferit faţă de părinţii lui. Aşa se dezvoltă creierul uman.

Gaspar Gyorgy, psiholog: "Dacă părinţii nu îi permit copilului să fie diferit, atunci conflictele se vor tranfom în război, în care fiecare va încerca să dea cât de tare poate ca celălalt să nu se schimbe".

Misiunea părinţilor este să scoată în evidenţă diferentele dintre ei şi copil. Şi nu asemănările. Pe de altă parte, conflictele sunt absolut normale şi fac parte din aceeasi dezvoltare emoţională.

Increderea copilului în propria persoană creşte. Aşa că orice ceartă urmată de împăcare e, de fapt, în avantajul psihologic al copilului.

În aceste conflicte, care sunt absolut normale, încercaţi să excludeţi pedeapsa. Pentru că doar întăreşte comportamentul negativ.

Pedeapsa va repeta faptele negative. Mai întâi, explicaţi-i că acţiunile lui au consecinţe. Şi-a lovit fratele, putea să-i spargă capul! Explicaţi-i aşadar consecinţă în loc să-l pedepsiţi.

Indiferent de problemele inerente pe care le aveţi nu vă dezvăluiţi neputincioşi în faţa copiilor. Cei mici trebuie să vadă doar încredere în propriul părinte şi nu frică. Cu acesta atitudine, repetaţi-le constant: “Ai încredere în tine!”. Şi “Ai încredere în mine că sunt de partea ta! Vom găsi soluţii împreună, indiferent de probleme!”.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică

O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Un nod în gât, puls accelerat şi transpiraţii reci. Sunt simptome care pot sugera că o persoană trece printr-un atac de panică.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.