O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică

×
Codul embed a fost copiat

O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Un nod în gât, puls accelerat şi transpiraţii reci. Sunt simptome care pot sugera că o persoană trece printr-un atac de panică.

Specialiştii spun că ni se întâmplă tuturor, măcar o dată, la vârsta adultă. Pentru că deseori un asemenea episod e confundat cu un atac de cord sau o altă boala acută, vă propun să aflăm împreună care sunt cauzele tulburării de panică şi cum poate fi controlată.

Poţi ajunge direct la urgenţe, cu o durere chinuitoare de cap şi o gheară în piept, deşi ai un organism sănătos. Frecvent, la Camera de gardă vin pacienţi convinşi că au suferit un infarct sau un atac cerebral, iar prima descriere a stărilor prin care au trecut recent e cu siguranţă dramatică.

Atacul de panică se poate declanşa oriunde; la serviciu- când apar situaţii stresante, la piaţa ori în magazin- adică în contextul unor aglomerări umane- în spaţii deschise, puţin cunoscute, dar şi în intimitatea şi confortul propriei case.

E ca şi cum, în decurs de 10-20 de minute, întreaga fiinţă se prăbuşeşte; inima bate nebuneşte, îţi e greaţă sau te doare cumplit stomacul, ai frisoane, transpiraţii reci sau pielea fierbinte, tremuri, ameţeşti şi crezi că pierzi controlul. Din fericire, de multe ori setul standard de investigaţii arată că inima şi creierul sunt bine. Şi atunci intervine specialistul, care va explora o a treia variantă: atacul de panică.

Citește și
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm produse lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

DR. GABRIELLA BONDOC, medic psihiatru: "Denumim atac de panică o astfel de descărcare de adrenalină, de hormoni de stres, cu simptome foarte variate".

Apare un soi de conglomerat de trahicardie, de puls foarte accelerat, de trahipnee- respira superficial şi des. O senzaţie de "o să mor", "o să fac un atac de cord". Ştiu cazuri de pacienţi care au fost operaţi de abdomen acut chirurgical, pentru o astfel de durere extrem de puternică la nivelul abdomenului.

În spatele acestor simptome există un factor declanşator. Din prezent, de pildă, o problemă de la serviciu sau o divergentă în familie ori poate ceva din trecut, chiar din copilărie.

Din păcate, un prim atac de panică te face să asociezi locul în care s-a produs cu starea de nelinişte şi declansează o reacţie în lanţ: îmi e teamă să nu mi se întâmple din nou şi tocmai această frică persistenta creează o aşa-numită anxietate anticipatorie. Adică devine mult mai probabil să trec printr-un nou atac de panică, dacă aceste gânduri negative persista.

DR. GABRIELLA BONDOC: "Tulburările de anxietate şi tulburările de panică sunt atât de frecvente, încât n-ar trebui să fie o ruşine pentru nimeni. Dacă aceste simptome vă afectează viaţa, cu siguranţă, trebuie să mergeţi la medic, psiholog... ambele. Recomandarea mea este către medicul psihiatru, care vă poate direcţiona către psihoterapie şi/sau tratament medicamentos".

Cu medicamente, simptomele tulburării de panică dispar în câteva săptămâni. E de preferat totuşi că pacientul să susţină procesul de vindecare cu şedinţe de psihoterapie, prin care să ajungă la sursa problemei şi să o controleze.

Terapia are succes atunci când episoadele apar tot mai rar şi nu mai provoacă frică.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Copiii de patru ani, afectați de depresie: au atacuri de panică și se gândesc la suicid
Copiii de patru ani, afectați de depresie: au atacuri de panică și se gândesc la suicid

Copiii din ciclul primar pot manifesta tulburări alimentare, suferă de atacuri de panică și se gândesc chiar și la suicid atunci când se confruntă cu probleme, conform unui studiu realizat în Marea Britanie.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.