Copilul trebuie să găsească singur rezolvarea la o problemă, spun psihologii. Cum ajunge acolo

Dată publicare: 28-03-2021 10:47
Dată actualizare: 28-03-2021 10:47


„Am o problemă!" - spune cel mic, iar părintele simte brusc cum i se activează o setare și nu se lasă până nu o vede rezolvată. Nu săriți imediat cu soluții!

 

Îi sporiți încrederea în propria persoană și îi dezvoltați imaginația doar dacă lăsați copilul să ajungă singur la răspuns. Bun sau eronat, atenție! Este un exerciţiu fundamental, în complicata relație dintre părți!

Abilitatea de a rezolva o problemă. Fie că vorbim de adulţi sau de copii, aceasta capacitate are o componentă emoţională şi una practică.

În cazul celor mici, încercaţi să nu le daţi soluţii. Şi nici să nu vă plângeţi: I-am spus de 10 ori şi nu a înţeles!Oricum, e inutil.

Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Noi, ca părinţi, avem tentaţia să dăm rezolvări copilului: te duci şi ceri, spui ferm, spui ce ai de spus, dar e o soluţie practică, concretă, dar nu rezolva deloc problema emoţională”.

E în faţa unei probleme? Invitaţi-l să vorbească.

Psihologii spun că părintele face invitaţia! Pentru că a apărut primul pe această planetă, deci îl va invita să vorbească pe cel mai mic, care a apărut ulterior. Este un principiu al supravieţuirii. Nu vă aşteptaţi ca cel mic să înceapă singur să vorbească. Pentru că nu va vorbi, spun specialiştii.

Şi ascultaţi-l. Până inventează singur o soluţie.

Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Să ascultăm, şi înainte de a veni cu o soluţie este să-l întrebăm pe copil, ce îţi produce disconfortul ăsta. Eu din afară, cu experiența mea de viaţă, pot vedea ceva şi copilul altceva”.


Imaginaţia copilului - acesta e una dintre cele mai bune metode de a învăţa cum se rezolva o problemă. Şi, de asemenea, un exerciţiu excepţional de a-i creşte încrederea în propria persoană. Şi când are necazuri, şi când rezultate slabe, şi când se ceartă cu un prieten.

Gaspar Gyorgy, psiholog clinician: „Copilul va avea o relaţie bună cu propria persoană când se acceptă şi cu minusurile lui, şi cu eşecurile, e important să îi creştem pe copii astfel încât să dea dovadă de respect față de propria persoană şi când rezultatele sunt altele. Noi, adulţii, ne cultivăm încredere în propria persoană şi când vorbim de momente dificile”.

E singurul lucru pe care vrea să-l audă copilul. Nu te judec, nu te cert Sigur apar soluţii. La propriile probleme.