Părinți, învățați de psihologi cum să se comporte când copiii lor au conflicte la școală
Îngrijoraţi că tot mai mulţi copii învăţă de acasă să răspundă cu violenţă când au un conflict la şcoală, psihologii din Constanța organizează şedinţe cu părinţii.
Le spun cum să gestioneze conflictele şi cum ar putea reacţiona atunci când cel mic vine bătut. Specialiştii au luat decizia să îi consilieze pe părinţi, după ce în ultima perioadă, în şcoli au fost înregistrate numeroase conflicte între elevi.
Psiholog: „În fiecare clasă sunt copii care sunt agresivi atunci când există un mic conflict. Atunci când copilul acasă nu are parte de afecţiune sau vede o modalitate de a rezolva conflictele apelând la agresiune, la bătaie, va veni la şcoală şi va face acelaşi lucru."
Pornirile violente ale copiilor apar, de cele mai multe ori, după indicaţiile primite acasă, cred psihologii. Însă prea puţini părinţi ştiu cum să reacţioneze când cei mici se bat.
Psiholog: „Vi s-a întâmplat vreodată să vă învăţaţi copiii să răspundă cu aceeaşi monedă?"
Mamă: „Pentru că al meu copil era bătut încă de la pregătitoare, eu l-am dus la karate!"
Părinte: „În momentul în care a început între ei bătaia, celălalt copil ce putea să facă, să fugă? Atunci ceilalţi băieţi ar fi zis că eşti un laş! Aici e mândria lui de băiat, deci normal trebuia să se apere."
Psihologii le recomandă părinţilor să îi lase pe copii să facă sporturi de contact, ca să capete încredere în ei şi să ştie cum să se apere, nu pentru a lovi.
Părinte: „La un moment dat când a venit bătut şi în a treia şi în a patra l-am întrebat: dar tu nu poţi să te aperi? Nu, că dacă îi dau nu ştiu unde, pot să îi fac ceva rău."
Părinte: „E cea mai mare greşeală să îi spui copilului dă şi tu înapoi, că te-a bătut respectivul. E mai bine să îl învăţăm cu vorba dulce mult aduce."
În şcolile din Constanța, de pildă, sunt înregistrate cel puţin 10 bătăi pe zi, arată datele strânse de psihologi. Profesorii au înţeles că pentru a aplana conflictele, ajutorul părinţilor e cel mai important.
Cosmin Badea, director de școală: „Noi încercăm să le rezolvăm cu ajutorul părinţilor, profesorilor, cu ajutorul psihologului şcolar. Sunt cazuri că impun prezenta părinţilor la şcoală."
Copil: „Ne-am îmbulzit s-au băgat toţi între noi între mine şi David şi ne-am luat la bătaie!”
Reporter: „Acum sunteţi prieteni?”
Copil: „Da, facem glume."
Psihologii susţin că regulamentele şcolare care doar îi sancţionează pe elevii violenţi au de fapt efect invers. Copilul va deveni şi mai agresiv.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!