"Copilul meu a facut febra din nou!" Care este primul lucru pe care trebuie sa-l faca parintii in astfel de cazuri

28-02-2015 12:05


"Copilul meu a facut febra din nou!" Auzim tot mai multi parinti plangandu-se, mai ales in sezonul rece. Totusi, febra apare frecvent pe toata perioada copilariei.

Nu este o boala, ci un raspuns al sistemului imunitar, de obicei, la o infectie. Facem un mini-ghid al primului ajutor cand temperatura corporala a celor mici este mai mare de 38 de grade Celsius.

Copilul a venit in contact cu un intrus, fie virus fie bacterie. Sistemul imunitar incearca sa-l neutralizeze. Asa apare febra, un mecanism imun al organismului. Pana la trei ani, temperatura se masoara corect doar intra-rectal. Cea normala este de 37,5 grade Celsius. Starea de sub-febrilitate se considera la 37, 8 Celsius. Peste tot in lume, febra inseamna cel putin 38.

Daca parintii pot ingriji un episod febril al copilului mare, un sugar pana la an are nevoie de consult medical. Pe piata exista mai mult de 200 de tipuri de medicamente anti-termice. Studiile arata insa ca si combinatiile de plante medicinale au acelasi efect, protejandu-l in mod natural pe cel mic.

Lichenul de piatra, denumit si muschi de Islanda, are actiune anti-bacteriana, anti-micotica si anti-inflamatorie. De asemenea, este imuno-stimulator. Frunzele de maslin din compozitie au efect anti-bacterian cu spectru larg, anti-viral, anfi-fungic.

Efect antibacterian:

- E. Coli
- Stafilococ auriu
- Streptococ
- Pseudomonas

Efect antiviral:

- Virusuri gripale

Efect antifungic:

- Candida

Au efect imuno-stimulator. Mai exact, cresc productia de fagocite, celule sanguine care apara organismul de infectii.

Atunci cand cei mici se confrunta cu un episod de temperatura ridicata, recomandarea pediatrilor pentru parinti este, in primul rand, de a nu intra in panica. Abia apoi pot incepe sa caute solutii.

Tags: parinti, copii, febra, csid,