Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

"Memoria durerii" nu e o legendă. Contrar unor opinii comune, copiii, chiar şi foarte mici, nu uită când sunt supuşi unor manevre care implică durere. Chiar şi o simplă injecţie din copilărie poate fi cauza unor fobii ale adultului de mai târziu.

Medicina modernă tinde să ofere respect acestei sensibilităţi a creierului. Anularea traumei, atunci când bolnavului i se ia sânge, i se pune o branula sau i se face un vaccin face parte acum din rutină, în multe spitale din lume.

Frică de înţepături afectează zece la sută dintre adulţi şi se instalează întotdeauna în primii ani de viaţă. Un copil internat în spital pentru o intervenţie chirurgicală este înţepat chiar şi de 3-4 ori pe zi. I se iau probe de sânge, se montează branula- şi pentru ca pacienţii mici rareori coopereaza- se fac mai multe încercări. Aici intervin preparatele anestezice; toate sunt hipoalergene, deci pot fi folosite şi pentru bebeluşi de peste o lună.

Crema se aplică în strat subţire în zona unde va lucra asistenta. Se masează uşor câteva secunde, apoi se acoperă cu o folie exact ca aceea alimentară. Într-un spital din Suedia, toţi aceşti pasi le sunt explicaţi copiilor într-un pliant pe care îl primesc pacienţii. Simplul fapt că văd ce urmează să li se facă îi linişteşte şi îi face să prindă încredere.

Acest tip de anestezie nu este nici pe de parte un moft- mai ales dacă e vorba de copii. În primul rând, pentru că o manevră invazivă este făcută cu blândeţe - şi orice pacient merită acest efort. Apoi, creşte eficienţa... personalul medical va prinde o linie venoasa mult mai rapid. Şi să nu uităm că atunci când înţepi de mai multe ori o venă nu vei avea doar un copil disperat, ci şi multiple porţi de intrare pentru infecţii.

Raluca Alexandru, medic chirurgie plastică: Într-adevăr, la urgenţele majore pacientul oricum este foarte stresat şi are un traumatism mult prea puternic... acea injecţie nici n-o simte. Dar când copilul vine de acasă este foarte bine să ştie că nu îl doare înţepătura. Nu mai plânge, este fericit, uneori glumim.

Spitalul Grigore Alexandrescu este primul din ţara care a introdus anestezicele locale în toate secţiile. Între timp, pe piaţa noastră au intrat mai multe produse cu efect similar. Practic, pacienţii sensibili pot merge cu anestezicul în buzunar, chiar şi la medicul de familie.

Maria Dumitru, farmacist: „Este un unguent care se eliberează fără prescripţie medicală. Mai avem varianta de lidocaină spray. Acesta este doar la recomandarea medicului, se dă doar cu prescripţie medicală.”

În România, încă avem spitale de stat care nu asigura constant comprese şi leucoplast... oare pot bugeta şi asemenea medicamente? Ei bine, costurile sunt sub ce ne-am aştepta. Un tub de cremă anestezică, cu o cantitate suficientă pentru câteva zeci de aplicări, costa în jur de 30 de lei. Iar un spray cu aceeaşi substanţă activa costă 20 şi ceva de lei.

Au apărut chiar şi pernuţe care se pun la congelator. Se montează pe braţ, iar pielea va amorţi. Un pachet costa sub 15 lei. Mult mai costisitoare, dar foarte eficientă, este o altă metodă recent introdusă în clinicile private. Inhalosedarea se foloseşte în intervenţii stomatologice şi pentru tratarea unor leziuni din cavitatea orală.

Beneficiile sedării cu protoxid de azot se regăsesc şi în tratamentul adulţilor anxioşi. Mulţi reuşesc să scape astfel de frici care i-au făcut să amâne intervenţii importante.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO