"Contine sulfiti" sau "A se feri de razele soarelui". Cum citim corect etichetele alimentare, pentru a ne conserva sanatatea
"A se feri de razele soarelui si de inghet". Vedem astfel de recomandari pe etichete. ''Contine sulfiti'' - o alta informatie de care ne lovim cand cumparam produse. Asta daca si citim tot ce scrie despre ele.
Medicii ne sfatuiesc sa procedam asa pentru sanatatea noastra. Iar noi le urmam indemnul, dar cine explica toti acei termeni de specialitate?
Recomandarile inscriptionate pe hartii au o poveste lunga in spate, care se traduce in siguranta alimentara. Odata inteleasa, aceasta va ajuta sa monitorizati si sa limitati, constient, cantitatea toxicelor din hrana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cateva minute de pauza, dupa-amiza. Cei mai multi nutritionisti recomanda o recompensa dulce, naturala, plina de fibre. Un pumn de fructe uscate, combinate cu seminte crude. Pare ideal. Cititi insa eticheta: contine dulfiti/dioxid de sulf.
"Sunt consevanti pusi in fructe uscate pentru a preveti, a evita aparitia mucegaiurilor. Acum ar trebuie sa ne gandim la raportul risc/beneficiu. Riscul ar fi ca mucegaiul ar putea produce toxine extrem de periculoase sau sa mancam un pic de dioxid de sulf. Pot fi periculoase doar la persoane foarte sensibile sau in cantitati mari", a explicat Cristi Margarit, consultant nutritie.
Vitamina B1 este esentiala in transformarea zaharurilor din alimente in energie. Tocmai ati primit carbohidrati de calitate inalta de la frutele uscate. Sulfitii va impiedica sa ii folositi sub forma de energie. Ati consumat, deci, calorii goale.
Un alt compus cu sulf, mai exact metabisulfitul de sodiu, se gaseste in biscuitii pe care ii oferiti copiilor. Cei mici sunt sensibili si dintr-un alt motiv. Pot face usor bronhospasm: aerul nu mai intra bine in plamani.
Fiecare eticheta are o poveste. Sunt mai mult de trei sute de volume care le detaliaza. Noi am selectat produse care sunt nutritive. Sau vitale. Apa, spre exemplu are eticheta: "A se feri de razele soarelui si de inghet''. Recomandarea exista pe orice PET care contine apa microbiologic pura, un produs perfect.
"Acest material chimic este sensibil la razele soarelui si se poate descompune in acesti compusi chimici care provind din ambalaj si ajung in continut: fie ca e apa sau alta bautura, evident, trebuie ferite de razele soarelui sau caldura, altfel petul fiind relativ stabil", a explicat Cristi Margarit, consultant nutritie.
In timpul inghetului, continutul se dilata. Astfel pot sa apara fisuri in ambalaj si in special in capac. La polul opus, soarele face ca, intr-o singura ora, sa se descarce compusi ai plasticului, ce contamineaza apa.
Bautura uitata, deci, in bataia soarelui este extrem de periculoasa pentru copii. In schimb, sticla naturala nu afecteaza apa sau sucul continut.
Nu mananc salam si nici crenvursti, dar parca un muschi uscat este sanatos. Invariabil, si acesta se conserva cu nitriti/nitrati.
"In foarte multe preparate de tip mezeluri se adauga o alta varianta, nitrati, ca sa mentina colorabilitatea frumoasa si care produc intoxicatii. Presupune tranformarea hemoglobinei din sangele lor in methemoglobina. Aceasta methemoglobina nu mai leaga oxigenul", a explicat prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica.
Din nou, cei mai expusi sunt copii. Tolerabilitatea lor la astfel de substante este scazuta. Iar efectele devastatoare. Puneti mana la nas si la gura si stati asa cateva secunde. Mai simtiti aerul? Acelasi lucru il presupune intoxicatia cu nitrati. Din fericire, exista antidot.
"Sunt doar detalii", ar putea sa spuna oricine. Va invitam sa va priviti din afara propriului organism si sa contabilizati toate toxicele pe care le ingerati. Faceti o lista.
Medicul Dan Malciolu, specializat in igiena alimentatiei si nutritie, spune ca, in privinta toxinelor conteaza cantitatea luata din alimente, dar aceasta intra in relatie intima cu toleranta personala. Cu propria putere de adaptare a fiecaruia.
"Totul de aduna pana la urma in noi. In momentul in care pe piele ai o iritatie constanta, te freci cu breteaua de la maiou peste o leziune benigna, o alunita. Stimulul constant acolo, iritatia constanta si raspunsul organismului la aceasta iritatie prin reparare, ce face? Acea reparare are sansa ca, la un moment dat, sa fie aberanta", a spus Dan Malciolu, medic Hospice ''Casa sperantei''.
Astfel, apar boli grave.
Asadar, cititi eticheta si incercati sa intelegeti ce scrie acolo. Alegeti constient si apoi faceti calculele astfel incat sa eliminati substantele toxice.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
03-04-2015 14:44