Slabirea corecta NU se bazeaza pe numararea caloriilor. Care sunt alimentele care accelereaza metabolismul si ard grasimile

02-04-2015 09:59


O calorie obtinuta dintr-un aliment inalt nutritiv nu echivaleaza cu o calorie dintr-un aliment slab calitativ, spun specialistii. Evident, vorbind din punct de vedere al efectului metabolic.

De aceea, unele accelereaza arderea grasimilor, in timp ce altele incetinesc metabolismul si franeaza procesul de slabire.

Chipsuri, un biscuit, o felie de salam, o gogoasa. Le mancati si constatati ca sunt savuroase. Din pacate, cele cinci simturi nu au capacitatea sa va dea informatii despre valoarea nutritionala a acelui aliment. Cu alte cuvinte, nu stiti daca va si hraniti.

Cristi Margarit
, consultant nutritie: "La un capat, exista alimente care va aduc calorii goale. Avem zahar, ulei rafinat, faina alba, deci vin cu o sursa de energie cum ar fi amidonul, cum ar fi zaharul fara vitamine, fara minerale, fara grasimi esentiale."

La polul opus, exista alimente care contin nutrienti din abundenta si, culmea, vin la pachet cu putine calorii. Dam cateva exemple: pestele gatit la cuptor, fructele de padure, painea integrala, semintele crude, frunzele. Acestea hranesc prin macro-nutrientii formati din carbohidrati, proteine, grasimi. Dar si prin micro-nutrienti, adica minerale si vitamine.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, e recomandat sa va ganditi daca acel aliment pe care vreti sa-l punti in cos va hraneste sau nu.

Daca va doriti o scadere ponderala, cu atat mai mult mizati pe hrana de calitate. O mana de cartofi prajiti aduce 100 de kilocalorii. O ceasca de afine va aduce tot 100 de kilocalorii. Nu se compara insa.

Cristi Margarit
, consultant nutritie: "Slabirea este un proces stresant pentru organism pentru ca, pe langa grasime, pe langa energie, avem stocate in corp si toxine, avem substante cu efect inflamator si atunci avem nevoie de anti-oxidanti din alimente pentru a combate acest efect negativ al slabirii."

Ori afinele au tocmai efect anti-oxidant, adica anti-inflamator. Odata ce dislocati grasime, prin dieta, apare inclusiv un proces inflamator, care trebuie combatut in mod constient prin alimente bogate in nutrienti. In plus:

Doctor Ileana Manduteanu, cercetator: "Relaxarea este extrem de imporanta si ajuta sa se reduca inflamatia, pentru ca aici tot hormonii intervin. E foarte importanta miscarea si asa ne ajutam foarte mult sa reducem nivelul de inflamatie din interiorul corpului nostru."

Slabirea eficienta inseamna cel mult 2 kilograme reduse pe luna.