Onco-nutritia, o etapa importanta in tratarea cancerului. Ce rol are o alimentatie corecta in vindecarea unor boli grave
In luna in care sunteti nascuti, mergeti sistematic la medic pentru verificari de rutina. Este o practica din Vest, impusa de asigurari.
In Romania, nu va impune nimeni sa va faceti controalele anuale, dar acesta este singurul comportament care poate depista boli grave in faze curabile.
Un diagnostic de cancer este o trauma, chiar daca vorbim despre tumori in stadii incipente. Pe langa alegerea si prescrierea tratamentului, specialistul va va sfatui sa aveti grija si cu regimul alimentar.
La ora actuala, exista onco-nutritionisti care va pot ajuta sa faceti fata in timpul acestor perioade extrem de dificile.
Dan Jinga, medic primar oncolog: "Ce putem face? Atat ca pacienti, cat si ca doctori este sa depistam aceste cancere in stadii incipiente, care sunt curabile, si, pana la urma, cel mai important e ca intreaga populatia sa fie constientizata ca are un astfel de risc si ca poate, prin controale regulate, sa ajute la decoperirea formelor incipente."
Fiti atenti la propria persoana este sfatul oricarui medic. La orice schimbare care se petrece in modul in care functionati. Si faceti-va un program al investigatiilor medicale anuale, pe care sa-l si respectati.
La ora actuala, nu exista programe nationale de despistare precoce a formelor de cancer aflate pe locul 1 ca frecventa de aparitie. In randul femeilor, cancerul de san este cea mai frecventa boala oncologica. In randul barbatilor, cancerul pulmonar apare cel mai des.
In privinta cancerului de san, o ecografie facuta anual va poate salva viata. De asemenea, o radiografie pulmonara se face anual, in cazul ambelor sexe.
Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Cred ca daca oamenii ar fi constienti, dupa 40 de ani macar o radiografie pe an. Asa ar putea sa depisteze. Aparatele actuale de radiologie nu sunt periculoase, nu se pune problema iradierii."
In felul acesta, statisticile nu ar mai fi tragice. Spre exemplu, la ora actuala, doar un pacient din 4, care sufera de cancer de plamani, e decoperit in stadii operabile.
Nutritia este un ajutor real pentru pacientii care primesc orice fel de tratament oncologic.
Spre exemplu, in cazul cancerului de san, dupa tratamentul medicamentos exista tendinta de ingrasare. Iar studiile spun ca o crestere ponderala nejustificata poate mari riscul de recidiva.
In acest context, nutritionistul trebuie sa faca parte din echipa medicala. Ajuta prin asa numita manipulare nutritionala.
Dan Malciolu, medic primar onco-nutritie: "Asociezi diversele alimente si nutrienti astfel incat sa se franeze debandaba metabolica care se produce in fiecare celule pentru a preveni degradarea."
Aceasta inseamna un program strict de mese inalt calitative si gandite pentru fiecare pacient in parte. Numele generic de cancer descrie peste 100 de boli diferite.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, alimentatie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
01-04-2015 08:22