Mancarea sanatoasa poate fi distrusa usor, daca nu suntem atenti. Metodele corecte de gatit pentru carne, supe si prajituri
Va vine in minte o ciorba atunci cand va imaginati o mancare sanatoasa? Daca ciorba contine legume sotate in ulei nu vorbim nici pe departe despre un preparat sanatos, ci despre o bomba calorica.
O ciorba de legume este un preparat pretabil la orice varsta. Iar o prajitura din faina integrala si nuci este considerata perfect sanatoasa. Atentie mare la detalii! Si mancarea sanatoasa poate fi distrusa, daca metodele de gatit sunt total neadecvate.
O felie de carne slaba, combinata cu o salata, va aduce mare parte din cei 53 de nutrienti necesari zilnic. Contine 7 g de proteina pura, de cea mai buna calitate.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie: “Este nemaipomenita, preparata la aburi sau pe gratar, pentru ca ea ne aduce aportul perfect de proteic cu 0 lipide.”
Totul se schimba daca o prajiti in ulei, dar si daca o gatiti pane. In acest moment, practic, consumati caloriile din ulei si nimic altceva. Dar chiar daca preparati carnea la cuptor, in apa, aveti grija ca temperatura sa nu depaseasca 150 de grade Celsius. Iata ce face temperatura inalta:
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinologie: “Modifica structra biologica a carnii si atunci carnea nu mai are aceasta valoare biologica. Degeaba mancam acea carne.”
Daca va ganditi sa preparati o supa sau o ciorba, legumele nu se prajesc anterior. Aceastea se soteaza in apa sau in suc de rosii. Preparate in ulei, inseamna ca vor face din ciorba un aliment nociv. Iar daca visati la o prajitura de casa, nu puneti in compozitie nuci sau alte seminte.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: “Toate semintele, deci toate fructele oleaginoase, isi modifica din calitati, e foarte greu de facut prajituri.”
Fructele oleaginoase se consuma imediat dupa ce le scoateti din coaja. Daca le preparati termic sau chiar daca le tineti la lumina, devin toxice. Aceasta deoarece uleiurile valoroase pe care le contin se distrug. Cat priveste fructele, un gem e delicios. Dar odata ce le transformati termic, nu mai au nicio vitamina. Cum insa se mentin nutrientii?
Dr. Serban Damian, nutritionist: “Congelarea nu distruge calitatile nutritionale ale fructelor, pot fi pastrate de ordinul catorva luni fara asa avem niciun fel de problema de congelare - vom avea aceleasi beneficii ca si la fructele proaspete.”
Odata decongelate, nu se recongeleaza. Motivul? La decongelare, membrana celulara a alimentului se sparge. Aceasta contine de fapt toata informatia genetica. Vorbim despre motivul nutritional pentru care consumati un aliment. Din acest motiv, sucul rezultat in urma decongelarii se consuma integral.