Care este cea mai buna paine? Raspunsul specialistilor la intrebarea pe care multe persoane si-au pus-o
Care e cea mai buna paine? Va ganditi la o bucata mare, aburinda de paine alba? Din pacate, pentru cei care prefera acest gust, raspunsul este incorect.
"Nu mai mananc paine si sigur o sa slabesc", spun multe persoane. Despre cate kilo-calorii vorbim?
Dr. Antonel Burlacu, medic primar endocrinolog: "Daca e facuta din faina neagra, nu din faina alba cu caramel,are acelasi calorii ca si painea alba. Trebuie sa distrug un mit - tot 50 de grame de carbohidrati la 100 de grame."
Mai mult, indiferent de sortiment, nu consumati paine calda!
Dr. Antonela Burlacu: "Imediat adera la peretii gastrici, iar digestia se face prost, pt ca acidul clorhidric nu are cum sa patrunda corect si sa digere."
Si, totusi, consumati paine integrala, facuta din bolul de grau caruia nu i s-a inlaturat coaja! Este atat de valoroasa! Contine indispensabila vitamina B 6. Sa ne imaginam ce se intampla cand simtiti senzatia de foame! Cand este lipsit de hrana, corpul incepe sa foloseasca depozitele de glicogen din ficat. Acestea va ajung sa supravietuiti 12 ore fara niciun aliment.
In tot procesul insa, este obligatorie vitamina B6. Pe de alta parte, painea integrala contine fibre, indispensabile unei digestii corecte. Iar daca nu le cosumati fierbinti, in ciuda caloriilor continute, produsele din faina integrala va ajuta sa va mentineti greutatea optima. Cum e posibil?
Dr. Antonel Burlacu: "Amidonul nu se mai dezintegreaza atat de repede in moleculele de glucoza care determina o absorbtie rapida si o crestere a glicemiei, de aceea se recomanda consumul lor in forma rece."
Dupa coacere, amidonul din painea integrala are nevoie 8 ore sa se stabilizeze. Asadar, painea veche e mai buna decat cea proaspata! La polul opus stau produsele de panificatie obtinute exclusiv din faina alba, varianta rafinata a graului.
Acesta va aduc doar asa numitele "calorii goale". Organismul nu le foloseste ca sa se hranesca, ci le depoziteaza sub forma de grasime!
Profesor dr. Mircea Diculescu, sef sectie Gastroenterologie: "Si atunci apare burtica. Si din cauza asta avem atat de frecvent boala ficatul gras."
Concluzia?
Profesor dr. Mircea Diculescu: "Deci evolutia omenirii a tinut de bobul de grau, de porumb, de orez, dar in momentul in care am rafinat toate astea, lucrurile au derapat si atunci insulina pancreasului, batuta de dulciuri concentrat, oboseste si atunci apare diabetul si de asta avem atat de multi diabetici."
Cele mai nutritive specii de grau se numesc SPELTA si KAMUT. Vorbim despre speciile cultivate din antichitate, la care sunteti perfect adaptati. In plus, au un continut ridicat de TRIPTOFAN, o substanta care asigura buna dispozitie.