Comportamentul alimentar al copiilor influenteaza viata adulta. Mesajele gresite pe care le transmit parintii celor mici
''Termina tot din farfurie!'' "Doar atat ai mancat azi?'' Sunt doua exemple de mesaje pe care parintii le transmit celor mici. O fac, de cele mai multe ori, instinctiv.
Totusi, comunicarea pe astfel de coordonate pune baza comportamentului viitorilor adulti. Ori unele reguli chiar nu tin cont de acest aspect. Nu vizeaza educatia.
Ca adult, nimeni nu-si doreste sa traiasca sub un clopot de sticla. De ce ar vrea, deci, un copil sa creasca astfel. Psihologii definesc un astfel de comportament drept hiper-protectie. Produce daune la fel de mari ca neglijarea, spre exemplu.
Alegeri 2024
10:02
Ludovic Orban: Intrarea lui Lasconi în turul 2 este "o minune". Ciucă şi Ciolacu au plătit lipsa de respect faţă de cetăţeni
09:54
Diana Şoşoacă pune condiţii pentru a-l susţine pe Călin Georgescu: să fie numită prim-ministru
07:58
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
07:38
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
Ilustram prin descrierea obiceiurilor alimentare. Cei mici au mereu la dispozitie ceva de mancare. Suta la suta gresit!
Carmen Stamate, medic primar pediatru: "Copilul trebuie sa stie ca trebuie sa se aseze la masa, mananca ok, nu - masa urmatoare. Atat timp cat copilul este sanatos i se va face foame, va cere de mancare."
Nu vrea sa manance ce i-ati pus in farfurie? Nu ii dati altceva in schimb decit la masa urmatoare - adica peste cel putin 4 ore. Nu vrea sa manance o zi intreaga? Lasati-l in pace si puneti-i la dispozitie doar apa. Nu pateste nimic! Fiecare om are rezerve de glicogen in ficat care pot fi utilizate 40 de ore.
Dupa o zi intreaga pe stomacul gol, fiti convins ca cel mic va accepta orice mancare sanatoasa pe care vreti sa i-o oferiti. Periculoasa nu este, asadar, foamea, ci comportamentul diametral opus! Sa va plimbati dupa cel mic cu mancare in mana.
Mihaela Bilic, nutrtitionist: "Organismul consuma 70% din energie doar pentru procesul de digestie si metabolism, asa ca m-ar fi rau sa-i dam o pauza."
Pauza intre mese mentine sanatatea copilului. Foamea trebuie resimtita! Senzatia apare pentru ca scade glicemia, adica zaharul din singe. Fenomenul excita centrii din creier, dar si receptorii din ficat si stomac. Creierul regleaza situatia prin hormonul denumit leptina, care duce tocmai la mobilizarea rezervelor de grasime ale organismului.
Odata ce ingerati alimente, aproximativ 80 de miscari masticatorii dau creierul informatia ca trebuie sa declanseze senzatia de satietate. Sa manance lent, este o alta lectie pe care cel mic trebuie sa o invete. In plus:
Rubin Munteanu, medic primar chirurguia obezitatii: "Daca nu-l lasi sa doarma altundeva decat in pat, ar trebui sa nu-l lasi sa manance altundeva decat la masa. Nu e un argument ca plange, ca mananca doar la televizor. De ce l-am lasa sa manance altundeva decat la masa, de ce mancarea e exclusa din acest sistem educational?"
Educatia alimentara din primii ani de viata ferereste copilul de derapaje. Pentru toata viata.