Comisia oncologică, “creierul” tratamentului de cancer. De ce, în România, această practică lipsește


Ultimul update: Duminica 10 Martie 2019 11:05
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2019 15:53
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Ne întâlnim, în minutele următoare, cu inventatorul protezei Kotz. O proteză specială, extensibilă, cu ajutorul rezonanței magnetice.

Aspect foarte util în cazul operațiilor la copii, pentru că oasele lor sunt ajutate să crească simultan, deși unul este, să zicem, afectat.

Profesorul Rainer Kotz ne dă, astăzi, ocazia să vorbim despre ceea ce nu știu 95% dintre pacienții români. Și anume că au dreptul, prin lege, la o a două opinie medicală. Adică, un diagnostic grav, la prima mână, nu este neapărat corect și decisiv. Apoi, că tratamentul unor afecțiuni precum cancerul începe cu o comisie medicală.

În urmă cu 20 de ani, Rainer Kotz a inventat această proteză mobilă pentru copiii cărora li s-a înlăturat o tumoră osoasă. Poate fi lungită fără alte intervenții în sala de operații. Crede însă că cea mai grea tehnică în chirurgia pe care o practică privește tumorile de pelvis.

Prof. dr. Rainer Kotz, medic primar ortopedie: “Înlăturăm tumora cu totul, în limita de siguranță oncologică, apoi scoatem tot osul din corpul pacientului și îl ducem la radioterapie pentru doze mari. Acest lucru îl poți face doar cu osul scos din organism, pentru că altfel toate structurile din jur, toate organele, ar fi omorâte. Noi vrem să distrugem doar tumora. Apoi, osul e pus la loc în pacient, același os, dar fără tumori!”

Viena. Joia, la ora 12.00, chirurgul se întâlnește cu radioterapeutul, oncologul şi medicul anatomo-patolog. Decid, pentru fiecare pacient nou, stadiul bolii. Apoi, în echipă, pașii necesari în tratament. Așa arată o comisie oncologică. Denumirea internațională - TUMOR BOARD. Creierul fiecărui tratament oncologic corect și complet.

În Europa, înainte de această comisie, există un îndrumător pentru fiecare pacient.

Darius Pencea, îndrumător medical: “Documentele le transmitem în limba germană. Fiecare clinică are un centru medical unde e cineva cu pregătire medicală, capabil să direcționeze spre specialist, nu vorbim doar despre cancer, despre orice tip de diagnostic.”

Ne întoarcem în România. Suntem la Institutul Oncologic București.

Dr. Lidia Kajanto, manager IOB: “Să vii într-o unitate medicală cu experiență, se duc pe prietenii. Dacă familia are un prieten chirurg într-un spital, îl trimite acolo. Dacă ajungi la chirurg, chirugul operează. Medicul de familie ar trebui să îl îndrume către o comisie oncologică. La noi în Institut, pacienții sunt preluați la internare de o comisie. Problema noastră e că pacienții ajung târziu la Institut, după ce sunt plimbați prin spitale. Problema e de colaborare, sunt multe orgolii, mulți colegi nu colaborează în interesul pacientului, ci al lor personal.”

Normalitatea înseamnă comisie oncologia pentru fiecare caz de cancer în parte. Conceptul a fost inventat acum mai bine de 50 de ani în Statele Unite. Și adus pentru prima oară în România de profesorul Ion Chiricuță, la Institutul Oncologic din Cluj . Fiul acestuia ne spune însă de ce în țară noastră nu putem vorbi încă despre o practică.

Prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, mecic primar radioterapie: “Tratamentele oncologice sunt gratuite, însă tratament oncologic fără comisie oncologică nu există! Realitate e că acei oameni de la Casa de Asigurări trebuie să știe că această comisie oncologie costă bani. Toți medicii sunt de față sau on line în sală și părerea se ia în 10-15-20 de minute pentru fiecare pacient, pentru a face cea mai bună terapie.”

În februarie, anul acesta, Ministrul Sănătății a anunțat că centrele de oncologie care nu vor folosi tumor-boardul nu vor mai fi finanțate. Până atunci, pacientul își face propria comisie oncologică. Dacă e conștient de importanța acesteia, dar şi dacă are cu ce să plătească specialiştii.

Tags: csid, cancer, oncologie,