Combinatia de alcool, tigari si energizante este cea mai periculoasa in perioada adolescentei. Care sunt urmarile
Efectul alcoolului este potentat de fumul de tigara si de anumite extracte vegetale, precum ginsengul ori cel de cofeina. Ambele usor de identificat in bauturile energizante.
Cea mai periculoasa perioada pentru o astfel de combinatie - alcool, tigari, energizante - este adolescenta. Orice tanar trecut de 14 ani trebuie sa inteleaga de ce.
In perioada adolescentei se dezvolta rapid zona pre-frontala din creier. Asa-numitul ''creierul social',' care ne ajuta sa comunicam, sa luam decizii si sa gestionam emotii. Toate aceste infiormatii sunt esentiale pentru parinti.
Gaspar Gyorgy, psiholog: "Partea de cortex prefrontal ajunge la maturitate la 20-25 de ani, asta inseamna ca pentru copii, noi adultii, parintii, cadre didactice suntem un surogat pentru cortexul prefrontal al acestora."
Din cauza acestui detaliu de anatomie si fiziologie mai multe aspecte din comportamentul parintilor se pot dovedi toxice pentru dezvoltarea celor mici. Primul dintre ele: performanta egal succes in viata.
"Doar ca, de cele mai multe ori, acel copil va fi epuizat, va alerga va incerca sa le fac permanent pe plac altora."
Iar, pe termen lung, costurile vanatorii de perfectiune sunt infinit mai mari decat beneficiile. Aceleasi modificari ale cortexului prefrontal din adolescenta sunt de vina si pentru relatia defectuoasa cu mancarea.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Cumva in atitudinea lor de generala rebeliune si de fronda apare si aceasta dorinta dorinta de a manca ce nu trebuie, combinata cu o nevoie pentru acest gust excesiv fie foarte dulce, foarte sarat, foarte picant."
Nu le interziceti, e o cale fara iesire. Insistati, in schimb, pe moderatie. Si explicati-le ca aceste preferinte sunt parte din evolutia lor spre maturitate.
Tot pe acelasi drum intra si dorinta de a consuma alcool, tigari si, la extrem, droguri. In timp ce ''creierul social'' se dezvolta, o alta zona, situata spre baza craniului, detine controlul. Aceasta e responsabila de nevoia de a trai situatii extreme. Informatia solida ii poate ajuta. Niciodata - interdicti! Cum le puteti explicati? Ferm, dar cu blandete. Si cu argumente anatomice.
Bacteria enzimatica din ficat, cea care descompune alcoolul, nu este inca la capacitate maxima. Deci...organismul nu va sti sa inlature toxinele. Apoi, un mediu cu fum de tigara reduce oigenerea creierului, si-asa atacat. de alcool. Asadar se dubleaza riscul toxic.
In plus, amestecul bauturilor energizante cu alcoolul mareste riscul intoxicatiei.
Prof dr Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "Bauturile energizante pe langa extractul de cofeina au si cantitati importante de plante energizante, cum ar fi extractul de ginseng. Asocierea cofeina cu extract de plante va avea efecte neurologice importante. Atentionarea e facuta inclusiv pentru adulti sa daca se consuma mai mult de 2 cutii dintr-o bautura energizanta."
Mai mult de doua cutii de energizant, plus ceva alcool plus fum de tigara poate fi o combinatie insuportabila pentru organismul unui adolescent. Tulbura metabolismul muschiului cardiac, iar efectele pot fi dezastruoase. De multe ori se ajunge la internare si tratament la terapie intensiva.