Ciocolata care ne protejeaza de carii. De ce alimentele dulci sunt periculoase pentru dinti
Consumul excesiv de dulciuri nu este o problema doar din perspectiva modificarilor corporale de suprafata. Vorbim, totusi, despre cele mai puternice alimente cand vine vorba de a destabiliza sanatatea orala.
Bomboane, torturi, prajituri, sucuri. Nu va spunem sa nu le consumati cu masura, doar sa va spalati pe dinti la scurt timp dupa ingestia lor.
Dr. Florin Lazarescu, societatea europeana de cosmetica dentara: “Dulcele, spre deosebire de celelalte alimente, are aceasta proprietate de a se cantona si potenteaza efectul nociv. Alte alimente nu se lipesc pe dinti”
Prin urmare, o carie se formeaza destul de usor. Dulciurile sunt descompuse in cavitarea bucala de care bacterii. Zaharul este astfel transformat in substante acide, care ataca smaltul si ii deterioreaza structura. Fenomenul este si mai periculos daca nu va spalati pe dinti seara.
Stiim cu totii ca exista zahar in bomboane si prajituri. Insa peste 60% dintre alimente au zahar ascuns: mezelurile, sosurile, paine si chiar produsele lactate. Daca nu va spalati regulat pe dinti, bacteriile existente in mod normal in cavitatea bucala produc un film bacterian, in cel mult zece ore. Asa se creaza acizii, substante care ataca dintii si gingiile. Avem insa si o veste buna pentru amatorii de substante dulci - ciocolata neagra nu ataca dintii in aceeasi masura.
Dr. Cristina Tanase, medic: “Cu cit are un continut mai mare de cacao, in boabele de cocao avem teobromina care este un alcaloid.. protejeaza asurpa atacului acid”.
Tot in categoria substelor dulci protectoare intra si fructele. Contin multe fibre, care ne apara de carii. Toate aceste alimente ne protejeaza in conditiile in care ne spalam regulat pe dinti si folosim o pasta corespunzatoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, dinti, dulciuri, alimentatie, carii, stomatologi, dantura,
Dată publicare:
12-03-2016 11:00