Cele mai mari capcane pentru sistemul imunitar. Substantele naturale pot sa ne provoace alergii
Aveti reactii alergice la alimente? Este cazul sa le comunicati medicului specialist. Motivul? Si un sarut va poate provoca o criza alergica.
Haideti sa vedem care substante naturale pot sa ne provoace alergii, dar si care sunt cele mai mari capcane pentru sistemul imunitar.
Sunteti alergici la peste? Iata ce trebuie sa stiti despre dumneavoastra... Prof. dr. Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Sunt citate crize de astm declansate de la mirosul de peste prajit la cei care aveau alergie la peste".
Alergenele din alimente sunt, de fapt, proteine. Odata intrate in organismul unei persoane hipersensibile creaza anticorpi. Si de aici incep reactii in lant. Cele mai frecvente alergii alimentare sunt declansate de proteinele din lapte.
Alegeri 2024
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog: "De exemplu, alergia la laptele de vaca poate sa apara si la alergenele altor animale, precum oaia, capra."
Alte hiper-reactii frecvente care implica alimentele sunt asa numitele 'alergii incrucisate'. Spre exemplu, alergia la polenul de mesteacan inseamna, de fapt, sensibilitate la multe alimente. Puteti declasa reactii la mere, caise, piersici, mure, rosii sau telina. Vegetalele produc mancarime in zona cavitatii orale, inflamatii ale limbii si, posibil, nod in gat.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog: "Trebuie avizat pacientul sa nu intre in panica si sa nu mai consume crud acel produs // Mai sunt unii care tolereaza in cantitati foarte mici sau fara coaja fructul respectiv."
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Accentuez ideea ca in alergie doza e minima, sunt cazuri de soc anafilactic facut la restaurant dupa ce a mancat dintr-o farfurie in care a fost o supa cu telina adaugata."
Astfel de alergii se testeaza usor cu ajutorul fructului sau a legumei in stare proaspata. Dar sensibilitatea la mesteacan inseamna de asemenea ca sunteti alegici la arahide, dar si la alune de padure.
Prof. dr. Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Sunt cazuri in care pana si un sarut poate sa declanseze alergie orala. De exemplu, alergia la arahide e foarte puternica. Cei care au alegie la polen si le dai un sirop de tuse din extracte vegetale pot sa faca o criza de astm. Atentie foarte mare cand iei un preparat natural."
De asemenea, pentru dumneavoastra e riscant sa testati miere poliflora. Orice aliment care va produce reactii ciudate trebuie comunicat medicului specialist. Alergologul este cel care va spune alte potentiale capcane pentru sistemul imunitar la care e greu sa va ganditi.