Aveti dureri la mers? Va opriti si, imediat, dispar? Este un simptom care poate trada cea mai periculoasa boala din lume

Ultima actualizare: 30-09-2014 07:03

Va dor gambele in timp ce mergeti? Opriti-va! Nu este o bucurie ca nu mai simtiti durere. Mergeti la medic, pentru ca aceasta situatie poate insemna stadiul al doilea al aterosclerozei.

Aveti dureri la mers? Va opriti si, imediat, dispar? Este un simptom aparent banal care, uneori, tradeaza ateroscleroza. Din aceasta cauza, trebuie sa mergeti urgent la medic! Ateroscleroza este o boala grava care va pune viata in pericol.

Care e cea mai periculoasa boala din lume? Conform statisticilor, ateroscleroza este principala cauza de deces la nivel mondial. Ce inseamna boala? Grasimile din sange se depun pe vase si formeaza placi. Acestea nu mai permit singelui oxigenat, care vine de la inima, sa patrunda in tesuturi. Preventia inseamna asadar sa va controlati grasimile sanguine, dar si diabetul, daca e cazul, dar si hipertensiunea. 40% dintre romani sufera de hiepertensiune.

Iata ce trebuie sa stiti despre aceasta boala colaterala.
Conf. dr. Horia Balan, medic primar medicina interna: "Marele beneficiu, si e dovedit ca asta e un benficiu, cel mai important in in evolutia unui hipertensiv e ceea ce se intimpla noaptea. Din acest motiv, toate ghidurile internationale iau in considerare faptul ca medicatia sa se administreze doar seara. Ce inseamna asta? Sa dai o substanta despre care stii cum actioneaza la acel moment cand are cel mai mare efect benefic si cele mai reduse efecte adverse."

Revenind la atero-scleroza, pe langa controlul bolilor colaterale, miscarea este cea care inseamna preventie. Se considera miscare mersul pe jos, in ritm alert, mai mult de 30 de minute zilnic. Daca in timpul acestei miscari, simtiti durere, mergeti de urgenta la medic.

Va opriti, va odihniti si durerea dispare. Din acest motiv, multi pacienti isi ignora simptomele. Ce se intimpla insa in interiorul picioarelor? Muschiul lucreaza si cere oxigen. Vasele de singe, afectate de ateroscleroza, adica blocate, nu pot sa i-l ofere. Boala are 4 stadii. Stadiul al doilea este cel care presupune durerea la mers. In stadiul al treilea, pacientii simt dureri si in timpul repaosului. In al patrulea stadiu, apar leziuni care insemna de fapt tesut mort.

Asadar, boala nu e localizata doar la nivelul membrelor inferioare, ci in tot organismul. Dar spre deosebire de multe forme de cancer, ateroscleroza poate fi perfect prevenita. Analizele uzuale de sange si urina, facute anual, va dau suficiente informatii despre cum functionati. Iar in cazul in care observati modificari, exista tratamente care va ajuta sa nu ajungeti la afectarea vaselor de sange.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO