Rutina pe care trebuie sa o aiba fiecare femeie care are 20 de ani. Cat de importante sunt controalele ginecologice anuale
Ati implinit 20 de ani? Atunci e timpul sa aveti cea mai importanta rutina din viata. Vorbim despre un control ginecologic anual si un control ecografic la sanului, in lipsa simptomelor.
Cele mai frecvente cancere in randul femeilor apar la nivelul sanului si al aparatului genital. Din aceasta cauza, femeile trebuie sa mearga la doctor pentru investigatii de specialitate de la cele mai fragede varste. Iata care este ritmul acestor investigatii, de la 20 de ani.
Fiecare persoana are un tendon al lui Ahile. Cu alte cuvinte, s-a nascut cu un organ mai vulnerabil. Pe masura ce trece timpul, trebuie sa va cunoasteti punctele slabe constitutional. Dar "tendonul lui Ahile" pentru jumatate din populatia planetei, mai exact pentru sexul feminin, este aparatul genital si sanul. 80% dintre toate cancerele aparute in randul femeilor privesc aceste organe. Este motivul pentru care, anual, trebuie sa mergeti la ginecolog.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "Insist o data pe an sa ne vedem, pentru ca e mult mai bine sa facem un control si sa ne salutam si totul sa fie in regula, decat sa ne vedem o data la 2-3 ani si atunci sa depistam ca avem o problema".
In cadrul consultului ginecologic anual veti face o ecografie transvaginala, examenul Papanicolau si examenul secretiilor. Aceasta atitudine responsabila trebuie sa va intre in rutina dupa debutul vietii sexuale. Controlul ginecologic nu va fereste insa de cancere genitale. Dar, in cele mai multe cazuri, acestea apar cu leziuni precanceroase, care, odata tratate, nu evolueaza periculos.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "Poate sa fie un tratament medicamentos, poate sa fie un tratament chirurgical dar este, repet, 96% tratabil. Cum am spus, nu exista simptome si atunci cand apar simptomele deja este prea tarziu."
Alaturi de examenul genital, aveti nevoie de o ecografie de san. Si aceasta incepand tot cu 20 de ani si chiar daca nu simtiti nimic la palpare. Statistic, sunt rare cazurile de cancer de san la acesta varsta. Si totusi...
Adriana Rambu, medic primar radiolog: "Daca totul este bine, urmatoarea ecografie poate sa si-o faca la 1 an jumate 2 ani. Daca exita probleme, daca descoperim formatiun foarte mici, ele vor trebuie urmarite".
La varste tinere se constata frecvent chisturi si asa-numitele fibroadenoame. Ambele sunt tumori bengine, care nu va pun viata in pericol, dar pe care trebuie sa nu le ignorati.
Dr. Adriana Rambu, medic primar radiolog: "Prin ecografii seriate facute la 6 luni de zile poti sa vezi daca formatiunea respectiva are o crestere importanta. Formatiunea isi dubleza volumul, are clar indicatie chirurgicala. Aceste formatini, fibroadenoamele, nu trec de la sine, se fac din ce in ce mai mari si incep sa invadeze planul muscular. Pacienta ajunge sa aiba dureri".
Aceasta atitudine responsabila se mentine pe tot parcursul vietii din cel mai simplu motiv. Va salveaza viata!