Cele mai bune vinuri pentru cina festiva de Revelion. Cum ne recomanda specialistii sa le consumam

31-12-2015 08:01


Petrecerea de Revelion ar trebui sa inceapa cu un vin alb sec, iar pentru mancarurile mai grele la stomac, un vin rosu este perfect. Dar, spun specialistii, daca vrem sa rezistam pana la finalul petrecerii, trebuie sa bem cumpatat.

Cina festiva de Revelion incepe, bineinteles, cu aperitivul, iar romanii sunt obisnuiti sa puna pe masa bucate traditionale. Acestea merg de minune, spun somelierii, cu un vin alb sec sau demisec. Rieslingul si Feteasca Regala sunt doua dintre optiuni.

Valentin Tuchila, oenolog: "Este usor, deci organismul trebuie pregatit incepand cu aperitiv si cu un vin usurel."

Pentru peste, vinul potrivit, astfel incat sa puteti continua petrecerea, este tot unul alb.

Valentin Tuchila, oenolog: "Pestele, un pic mai consistent decat aperitivele, are nevoie de un vin superior. Gustul deosebit, cu o nota usoara de fruct de piersica as gasi eu la acest Sauvignon."

De la cina festiva de Revelion nu lipseste friptura. Asa ca, un pahar de vin rosu este perfect pentru ca ajuta si digestia.

Valentin Tuchila, oenolog: "As recomanda feteasca neagra. Este un vin mai usor, mai usor de dus."

La desert, cine nu bea sampanie, poate alege o Tamaioasa Romaneasca sau un vin rose ca Busuioaca de Bohotin.

Valentin Tuchila, oenolog: "Langa o tamaioasa, sa fie miezul de nuca, miezul de migdale, nota de dulce data de tort trebuie echilibrata cu un vin cat mai sec."

Cand alegeti vinurile trebuie sa fiti foarte atenti si la eticheta. Specialistii spun ca pe piata sunt multe ieftine, care numai din struguri nu sunt facute.

Dragos Matei, director la Statiunea de Cercetare Viticola Pietroasa: "Trebuie sa scrie cine produce vinul respectiv, soiul din care este produs."

Dar sa nu uitati sa fiti cumpatati. Specialistii recomada ca, intr-o zi, o femeie sa consume cel mult 150 ml de vin, iar un barbat 300 ml. Daca depasiti aceasta cantitate, este posibil ca toata capaciatatea organismului de memorare, coordonare si atentie sa inceapa sa scada. In plus, este posibil ca in cazurile cele mai grave sa apara chiar o intoxicatie cu alcool. In schimb, daca este consumat in cantitati potrivite, vinul este benefic pentru sanatate.
 

Tags: revelion, vin, mancare,