Cele doua situatii in care medicii recomanda scoaterea amigdalelor. Importanta lor pentru sistemul imunitar
Nu exista persoana care sa nu fi suferit de amigdalita. Dar, pe cat de neplacuta este senzatia, pe atat de utile pentru organism sunt cele doua componente ale sistemului imunitar - amigdalele.
Ati remarcat - parintii in special - ca pediatrii si apoi specialitii nu se mai grabesc sa le extirpe copiilor. Sunt insa doua situatii in care procedura este mai mult decat indicata.
Secretiile din nas care persista zile intregi sunt de obicei de natura alergica. Inflamatia alergica din nas, necontrolata, coboara spre plamani si se poate complica cu astm. De asemena, zona ORL se va infecta.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Dupa varsta de 3 ani, copiii pot manifesta terenul de rinita alergica si pacientii trebuie investigati, ca sa dovedim acest lucu, cu teste alergologice, cu teste imunologice. O infectie pe o afectiune alergica se poate complica mult cu otite, cu sinuzite infectioase, pe terenul de rinita alergica."
Un virus sau o bacterie se lipeste mult mai repede de o mucoasa inflamata alergic. Dar in interiorul gatului, gasim unul dintre cele mai complicate sisteme biologice. Si, bineinteles, elemente ale sistemului imunitar: un inel format din amigdale si vegetatii adenoide, asa-numitii polipi.
Odata ce intra virusii sau microbii, aici incepe lupta sistemului imunitar. Rezulta secretii purulente. Urechea comunica cu partea din spate a nasului. E greu sa va imaginati, dar la 7 centimetri de nari, in craniu, exista un loc generos… plin cu aer. Din acest loc pleaca doua canale de comunicare cu urechile. La copil, acestea sunt orizontale si scurte. Cu alte cuvinte, anatomia locala e propice infectiilor care migreaza usor.
Amigdalita a facut oricine. De multe ori in viata, cel mai probabil. Dar cand i se recomanda unui copil operatia?
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Apneea in somn, respiratia zgomotoasa si lipsa de aer a acelui copil determina un somn agitat. E o indicatie simpla de scos amigdalele."
Aceasta deoarece amigdalele sunt, genetic, de dimensiuni prea mari. Pe de alta parte, infectiile severe repetate, mai mult de 3 intr-un an, care necesita antibiotic, dau indicatia clara pentru operatie.
Interventia chirurgicala cu radio frecventa se impune daca aceste doua mici componente ale sistemului imunitar sunt atrofice, adica uscate. Se manifesta prin iritatie permanenta la nivelul gatului.
O ultima situatie se refera la formatiunile care prezinta santuri. In acestea se aduna resturi alimentare, care intra in putrefactie si miros urat.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Nu exista un tratament medicamentos."
Pentru ca vorbim de structuri bine vascularizate, interventiile au nevoie de o zi de spitalizare.