Cea mai comuna boala a ficatului care nu da simptome. Netratata, duce in timp la aparitia cirozei hepatice
Cea mai comuna boala a ficatul se numeste steatoza hepatica. Inseamna ca depunerile de grasime acumuleaza mai bine de 5% din greutatea organului in sine.
Afectiunea nu da simptome. La ora actuala, totusi, se crede ca in 10-15 ani de la aparitia ei se poate ajunge la ciroza hepatica.
''Aveti ficatul gras sau steatoza hepatica!'' - acesta informatie ajunge la mai bine de o treime dintre cei care isi fac o ecografie abdominala. Chiar si in lipsa simptomelor. Boala inseamna ca, in interiorul celulelor hepatice, se depune grasime. Iar consistenta depaseste 5% din greutea organului in sine. La maturitate, ficatul unui om cantareste aproximativ 1,5 kilograme.
Continuarea nu este deloc optimista.
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicina interna: “Steatoza poate evolua de la ficat gras simplu cu trans-aminaze normale, adica steatoza la ficat gras, cu transaminaze crescute, cu inflamtie, adica steatihepatita.”
Evolutia inseamna atingerea a altor doua etape ale bolii. Ultima si cea mai grava este ciroza hepatica. Stadiu in care ficatul nu mai functioneaza.
Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicina interna: “Se preconizeza ca in urmatorii 15-20 de ani, aproximativ 20% dintre cei cu stetoza vor avea ciroza hepatica, ceea ce e grav.”
Scenariul pesimist poate fi schimbat daca reusiti sa controlati factorii care determina incarcarea cu grasime a ficatului. In primul rand, nivelul grasimilor din sange trebuie verificat anual.
Toxinele hepatice determina ficat gras. Cel mai frecvent, in randul barbatilor, e vorba de alcool. In cazul femilor, medicamentele luate haotic dauneaza.
La ficat gras pot conduce si diabetul ori hipo-tiroidia nediagnosticate. Cauza majora se vede cand va uitati in oglinda - abdomenul incarcat de grasime. In astfel de imprejurari, cel mai periculos este sa luati in calcul cure care promit pierderi importante de grasime in timp-record - o luna de exemplu.
Prof. dr Dan Olteanu, medic primar gastroenterolog: “Daca scadem peste 1 kg pe saptamana in greutate cum fac unele regimuri riscam o complicatie hepatica, nu e bine.”
Steatoza hepatica este complicatia, adica tocmai boala pe care incercati sa o autolimitati. Din acest motiv, dietele lente valabile sunt cele pe care le prescrie medicul. Presupun o scadere ponderala de cel mult un kilogram lunar. Nu uitati totusi ca, in aceste cure, ingredientul cel mai important ramane miscarea. Activitatea musculara conduce inclusiv la redistribuirea grasimii inglobate in celulele hepatice.