Atentie la conservele facute in casa. Boala deosebit de grava pe care o risti daca nu le sterilizezi bine

×
Codul embed a fost copiat

Incepe sezonul conservelor din fructe si legume preparate in casa. Atentie mare la procesul de sterilizare, atentioneaza medicii. Preparatele ce ignora anumite reguli pot contine cea mai puternica toxina din natura.

Toxina botulinica este cea mai puternica din natura. Actioneaza la nivelul intestinului si produce asa numita otravire neuro-musculara. Facem imediat topul masurilor de preventie.
Tomatele sunt mai valoroase fierte decat proaspete, din punct de vedere al calitatii nutrientilor. Mai exact, prin fierbere, le creste bio-disponibilitatea - capacitatea de fi folosite de organism.

Serban Damian, nutritionist: “Organismul nostru este programat ca atunci din sufera o carenta, isi creste capacitatea de absorbtie, de asimilare si utilizare a micro-nutrientului respectiv, e un mechanism adaptiv pentru supravietuire.”

Atentie insa la conservele cu tomate, care se prepara in zilele acestea. Sunt putin acide. La fel, cele din ciuperci, porumb ori fasole. Facute in casa, pot deveni susceptibile de contaminare cu toxina botulinica.

Specialistii recomanda fierberea recipientelor pentru cel putin trei ore. Toxina botulinica dispare dupa 60 de minute de preparare termica. Insa eventualii spori, existenti in legume sau carne, cedeaza mai greu.

Dr. Simin Florescu, medic primar boli infectioase:
"De multe ori nu exista nici modificari organo-leptic, deci conserva are un gust aparent normal, dar e posbil sa fie totusi contaminate.”

Citește și
Sardine in conserva
Care sunt conservele hranitoare cu nutrienti usor de absorbit de catre organism

Daca obervati ca se bombeaza capacul recipientului, atunci cantitatea de toxine este imensa. Ideal ar fi ca orice conserva, indiferent ca este preparata in casa ori industrial, sa fie fiarta, nedesfacuta, timp de o ora.

Germenele care produce toxina botulinica poate fi prezent pe suprafata vegetalelor si pe carnea cruda. Ca sa o fabrice, are insa nevoie de conditii precum de lipsa de oxigen. Asa cum se intampla in interiorul unei conserve.

Puteti favoriza aparitia toxinei si in frigider, acoperind alimentele cu folie de plastic ori aluminiu.

Dr. Simin Florescu: “Cum incepe boala? In primul rand cu manifestari digestive la majoritatea pacintilor, deci cu greturi varsaturi, cateodata diareea la cateva ore pana la cateva zile de la ingerarea respectivului aliment. Ulterior, pot aparea tulburari de vedere si modificari la nivelul pleoapelor. Cea mai severa manifestare este paralizia muschilor respiratori. Boala in sine se trateaza doar prin administrarea serului anti-botulinic. Un medicament scump, pe care spitalul trebuie sa-l comande in Uniunea Europeana. In Romania nu se produce. “

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Citește și...
Romanii care si-au cumparat tigari la jumatate de pret fumau tutun din groapa de gunoi. Riscurile la care au fost expusi
Romanii care si-au cumparat tigari la jumatate de pret fumau tutun din groapa de gunoi. Riscurile la care au fost expusi

Manati de dorinta de a face bani cu orice pret, contrabandistii de tigari au ajuns sa le vanda oamenilor tutun luat direct din groapa de gunoi.

Care sunt conservele hranitoare cu nutrienti usor de absorbit de catre organism
Care sunt conservele hranitoare cu nutrienti usor de absorbit de catre organism

Consumati cu masura conserve si optati pentru cat mai multe produse proaspete, spun nutritionistii. Insa exista conserve hranitoare cu nutrienti usor de absorbit de catre organism.

Englezii arata din nou cu degetul spre Romania. Urme de carne de cal ar fi fost gasite in conserve
Englezii arata din nou cu degetul spre Romania. Urme de carne de cal ar fi fost gasite in conserve

Pe langa scandalul cu retragerea unor loturi de carne de pui, apar probleme si din cauza carnii de cal. Englezii ne acuza din nou ca ar fi gasit urme din aceasta carne in conservele de vita romanesti.

Recomandări
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate
Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.