Atentie la conservele facute in casa. Boala deosebit de grava pe care o risti daca nu le sterilizezi bine
Incepe sezonul conservelor din fructe si legume preparate in casa. Atentie mare la procesul de sterilizare, atentioneaza medicii. Preparatele ce ignora anumite reguli pot contine cea mai puternica toxina din natura.
Toxina botulinica este cea mai puternica din natura. Actioneaza la nivelul intestinului si produce asa numita otravire neuro-musculara. Facem imediat topul masurilor de preventie.
Tomatele sunt mai valoroase fierte decat proaspete, din punct de vedere al calitatii nutrientilor. Mai exact, prin fierbere, le creste bio-disponibilitatea - capacitatea de fi folosite de organism.
Serban Damian, nutritionist: “Organismul nostru este programat ca atunci din sufera o carenta, isi creste capacitatea de absorbtie, de asimilare si utilizare a micro-nutrientului respectiv, e un mechanism adaptiv pentru supravietuire.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atentie insa la conservele cu tomate, care se prepara in zilele acestea. Sunt putin acide. La fel, cele din ciuperci, porumb ori fasole. Facute in casa, pot deveni susceptibile de contaminare cu toxina botulinica.
Specialistii recomanda fierberea recipientelor pentru cel putin trei ore. Toxina botulinica dispare dupa 60 de minute de preparare termica. Insa eventualii spori, existenti in legume sau carne, cedeaza mai greu.
Dr. Simin Florescu, medic primar boli infectioase: "De multe ori nu exista nici modificari organo-leptic, deci conserva are un gust aparent normal, dar e posbil sa fie totusi contaminate.”
Daca obervati ca se bombeaza capacul recipientului, atunci cantitatea de toxine este imensa. Ideal ar fi ca orice conserva, indiferent ca este preparata in casa ori industrial, sa fie fiarta, nedesfacuta, timp de o ora.
Germenele care produce toxina botulinica poate fi prezent pe suprafata vegetalelor si pe carnea cruda. Ca sa o fabrice, are insa nevoie de conditii precum de lipsa de oxigen. Asa cum se intampla in interiorul unei conserve.
Puteti favoriza aparitia toxinei si in frigider, acoperind alimentele cu folie de plastic ori aluminiu.
Dr. Simin Florescu: “Cum incepe boala? In primul rand cu manifestari digestive la majoritatea pacintilor, deci cu greturi varsaturi, cateodata diareea la cateva ore pana la cateva zile de la ingerarea respectivului aliment. Ulterior, pot aparea tulburari de vedere si modificari la nivelul pleoapelor. Cea mai severa manifestare este paralizia muschilor respiratori. Boala in sine se trateaza doar prin administrarea serului anti-botulinic. Un medicament scump, pe care spitalul trebuie sa-l comande in Uniunea Europeana. In Romania nu se produce. “
Sursa: Pro TV
Etichete: bacterii, pericole, sterilizare, conserve, toxine,
Dată publicare:
24-07-2015 09:37