Ce trebuie sa faceti in cazul unei alergii puternice. Alimentele care pot produce reactii extrem de grave


Ultimul update: Marti 13 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 10 Septembrie 2016 10:22
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

O reactie alergica grava, indiferent de cauza, nu impune doar un consult medical. Sunt situatii in care primele manevre se dovedesc decisive.

De aceea, cei care se stiu cu probleme ar trebui sa aiba la indemana o doza micuta de adrenalina auto-injectabila. Isi face efectul in opt minute, in cazul in care simtiti ca nu mai puteti respira. Si nu are contraindicatii de administrare, chiar daca sunteti nu doar alergici, ci si cardiaci.

Sistemul imunitar hiper-reactiv provoaca manifestarile alergice. Mincati un aliment sau inhalati un alergen respirator, cum ar fi praful de casa sau polenurile. Ce se intimpla in organism?

Profesor.dr. Ioan-Bradu Iamandesc, medic primar alergolog: “Alergia se bazeaza pe formarea de anti-corpi in piele, in mucoasa respiratorie, incepind cu urticarie, edeme si termind cu manifestari respiratorii severe - crize de astm si, uneori, soc anafilactic.”

Orice reactie alergica presupune un sir de lanturi chimice care se termina cu substanta numita HISTAMINA. Aceasta se gaseste chiar in alimente. Vorbim despre pesti oceanici care nu sunt proaspeti, rosii sau... brinzeturile mucegaite. Asadar, daca sunteti alergici, indiferent de natura afectiunii, evitati sa consumati cantitati mari din aceste alimente.

Daca va stitii cu probleme, cu reactii severe, e util sa aveti la indemana o doza de adrenalina auto-injectabila. Actioneaza imediat, injectata intramuscular, nu subcutanat si nu intravenos. Studiile arata ca cel mai bine este sa injectam in coapsa, spune dr. Brindusa Petrutescu, medic specialist alergolog

Efectul apare in primele opt minute de la injectare. Adrenalina este un hormon secretat in mod normal in singe, in situatii stresante. Stimuleaza activitatea cardiaca si pe cea a sistemului circulator. Nu exista contra-indicatii de administare a adrenalinei.

Este cel mai rapid mod de a evita un soc anafilactic, de multe ori anuntat de o senzatie de rau. Initial, apar mincarimi si eruptii pe piele. La scurt timp, se constata dificultati respiratorii, iar tensiunea arteriala scade dramatic. Toate acestee efecte sunt anihilate de adrenalina. Care exista, in varianta auto-injectabila, si pentru copii.