Ce trebuie sa faceti in cazul in care copilul face febra. Pasii recomandati de medici

25-01-2017 11:16


Copilul are febra si trebuie combatuta rapid. Febra insa scade capacitatea micro-organismelor de multiplicare. Si stimuleaza raspunsul imun al organismului.

Cum traducem aceste informatii? Cu putin curaj, in cazul celor mici lasati temperatura sa urce pana spre 39 de grade Celsius. Si apoi interveniti. Ideal, sub supravegherea unui medic.

Dr. Stefan Lazar Medic, primar boli infectioase: "Antibioticele nu scad febra. Pana in 39, 39 cu 5 copiii, suporta bine febra, la ei exista rar conceptul de hipertemie, adica febra periculoasa."

Capacitatea de multiplicare a micro-organismelor daunatoare scade in conditii de temperatura inalta. Or, tocmai febra declanseaza raspunsul sistemului imunitar uman. Este un fenomen cat se poate de normal, fiziologic, prin care organismul spune - sunt atacat, dar stiu si pot sa lupt.

Copiii fac febra mai mare si mai des decat adultii. Nu inseamna insa ca lupta mai bine, ci ca reactioneaza violent la orice stimul.

Aceasta deoarece nu au memoria imunitara a unui adult, al carui organism este capabil sa raspunda tintit la factorii infectiosi.

Dr. Stefan Lazar, medic primar boli infectioase Pediatrie: "Ei nu stiu sa foloseasca arma potrivita pentru un microb si atunci isi arunca in lupta tot ce au la indemana. Si din cauza asta fac febra mare."

In conditii de febra, din nou, antibioticele nu aduc beneficii, contrar multor credinte. In lupta cu infectiile, copilul are nevoie de multa apa si de o temperatura moderata in camera.

In plus, nu il infofoliti! Va ajunge usor sa se supra-incalzeasca. Aerisiti-i des camera, chiar daca e frig, ca sa directionati micro-organismele in afara.

Anti-inflamatoarele sunt medicamentele care scad febra. Mai toti parintii apaleaza la ibuprofen si paracetamol in variante pediatrice

Drd. Cristiana Daniela Marineci, Facultatea de Farmacie: "Ceea ce intereseaza, spun ghidurile actuale, nu e scaderea temperaturii, febrei, cat realizarea comfortului copilului."

Asteptati pana sa folositi anti-termicele. Si administrati-le copilului doar daca febra depaseste 39 de grade Celsius. Ori daca cel mic nu reuseste sa doarma si nu mananca.

Chiar si afectat de o infectie respiratorie, copilul trebuie scos la aer liber. De mai multe ori pe zi. Specialistii sunt impotriva fularului.

Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: "Frigul nu ne raceste. Nu trebuie sa le infofolim nasul cu fular pentru ca se produse condens, umididate care farvorizeaza inmultirea virusurilor, microbilor la nivelul mucoasei nazale."

Asadar, fularul va prelungi perioada in care se desfasoara o infectie respiratorie.

Afara, puneti-l pe cel mic sa isi sufle nasul des. E singurul ajutor pentru organul care are functie de aer conditionat pentru organismul uman.